poniedziałek, 11 listopada 2013

Śniadanie nr 17 - Pierwsze Pancakes !

Jest ! Udało mi się je usmażyć . Po złym doświadczeniu z placuszkami z serka wiejskiego wzięłam się w garść i usmażyłam te oto urocze placuszki :)

Następnym razem zrobię je na teflonie bo te mi się tak napiły tłuszczem że aż w nim pływały a ja źle go niestety znoszę i mam po nim niezłe rewolucje w żołądku :<
Ale i tak były pyszne :D

Ja uwielbiam kiedy placuszki/naleśniki są takie cieniutkie , chrupiące i jaśniutkie ... a Wy ? :)

Pancakes z gruszką i serkiem biszkoptowym
''Bakuś'' ; Inka karmelowa z mlekiem


PANCAKES:
Składniki/1 porcja/:
•1 jajo
•1/2 szklanki maślanki
•trochę więcej niż 1/2 szklanki mąki
•słodzidło
•szczypta proszku do pieczenia

W misce łączymy wszystkie składniki na dość gęstą jednolitą masę . Smażymy
na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (lub na teflonie jak kto woli) . Przewracamy na drugą stronę gdy na powierzchni placuszków pojawią się bąbelki i brzegi będą ścięte .
Smacznego!

Rodzice chcą mnie dziś wyciągnąć na jakąś paradę i pokazy z okazji 11 Listopada .
Nie mam zamiaru iść bo ... zimno i ponuro :(
I nie chce się wierzyć że jutro do szkoły ...
    Miłego Poniedziałku !

Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

18 komentarzy:

  1. Ja lubię , gdy naleśniki są cieniutkie i blade, w pancakes trochę grubsze i przyrumienione.. ale Twoimi też bym nie pogardziła <3
    Jak na pierwsze, wyszły Ci idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie pancakes muszą być jak mini-omleciki- grubaśne! :) ale Twoje również wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć :) Piszę w pewnej sprawie. Jestem studentką II roku na kierunku GiZP na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach. Przeprowadzam ankiety na temat społeczeństwa obywatelskiego i ogólnej znajomości organizacji pozarządowych. Wyniki chciałabym wykorzystać w pracy semestralnej :) stawką jest zwolnienie z egzaminu i chciałam się zapytać czy mogłabyś jedną albo nawet obydwie ankiety wypełnić ? dla Ciebie do 5-7 minut a dla mnie to bardzo wiele :) z góry dziękuję za pomoc.
    http://www.ebadania.pl/18b426fdaef37da9
    http://www.ebadania.pl/24fd581ed5614005

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę takie przygotować :) Dawno nie jadłam takich placuszków :)
    Pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja pancakes wolę w wersji grubaśnej :) Chodź Twoje wyglądają bardzo apetycznie - schrupałabym :) Każdy lubi coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak na pierwsze są ładne! Dojdzesz do wprawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super! ja w dzieciństwie jadałam takie ze zsiadłego mleka, posypane cukrem:))), były obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak już pisałam - początki nawet największych szefów kuchni nie były z pewnością kolorowe, ale po dzisiejszym śniadaniu widzę, że sama masz zadatki na bycie jednym z nich! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja za to najbardziej lubię takie grubaśne :D ale Twoje całkiem ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku ale cieniutkie :) Ja też raczej wolę takie małe grubaski, ale zrobienie tak cieniutkich placków to ogromna sztuka!

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne:) a jak dodasz kolorowej maślianki to i pancakes będą kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za radę następnym razem tak zrobię ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale zgrałyśmy się dziś ze śniadaniem - u mnie dziś pan cakes z awokado. Każdy zawsze zaczynał, ale później będzie lepiej i będziesz się cieszyć każdym wypiekiem. Ten dzisiejszy jest super !!! nawet ja nie potrafiłabym takich cienkich zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno wyszły obłędnie... wyglądają bardzo fajnie. A z Inką muszą smakować wybornie. Ja jutro do pracy naszykowałam sobie po prostu naleśniki z dżemem... ale pojutrze biorę Twoje pancakesy
    Dziękuje za wpis w akcji placuszkowej
    Idealnie nadawałby się również do akcji śniadaniowej (do pracy)
    Pozdrawiam
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. no ale to nie pancakes w taki razie bo one sa grubiutkie a nie cieniutkie w mojej szkole za nazwanie tak tych placków byś dostała 1 i szereg uwag od nauczyciela ktory jest rodowity Amerykaninem i tam rozchodzi się o grubość anie o cienkość!!
    Ja mam specjalną płytę do ich smażenia wychudzą idealne z sosem klonowym albo z owocami.
    Te twoje to zwykłe placki .

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.