poniedziałek, 24 marca 2014

Moja pierwsza granola - najlepsza na świecie! Granola Amaretti

Lubicie granolę? Takie cudownie chrupkie płatki z bakaliami i słodkim posmakiem miodu...wymarzone śniadanie!
Ja granolę jem codziennie i znika u mnie w szybkim tępię ,za szybkim ;) Miałam swoich kupnych faworytów do dzisiaj kiedy spróbowałam tej domowej!

Plusów w takich płatkach jest dużo. Może komponować własne smaki i dodawać tylko to na co mamy ochotę. W kupnych granolach roi się od rodzynek ,których osobiście tak na ''sucho'' nie cierpię! Kolejnym plusem jest to ,że nie ma w niej tyle chemii - płatki,bakalie,miód, samo zdrowie :)
Jeżeli nie robiliście jeszcze domowej granoli to nie macie na co czekać! Marsz do kuchni i brać się za pieczenie - efekty będą powalające.


Granola Amaretti
Składniki:
•1 szklanka płatków owsianych górskich
•1 szklanka płatków żytnich
•0,5 szklanki otrębów (u mnie pszenne)
•1-2 duże garście ryżu preparowanego (u mnie naturalny)
•2 czubate łyżki miodu
•2 łyżki syropu Amaretti
•2 garście nerkowców
•2 garście migdałów
•1 duża suszona gruszka
•5 plastrów suszonego mango
•3 krówki
•3 łyżki wiórek kokosowych
•3 łyżki pestek słonecznika

Płatki,otręby,ryż preparowany mieszamy razem. Bakalie kroimy na kosteczkę i dodajemy do płatków.
Do naszej mieszanki dodajemy miód wraz z syropem i dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Naszą mieszankę przekładamy na blachę i dokładnie rozprowadzamy  aby utworzyła cienką warstwę na blaszce.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (u mnie termoobieg). Do piekarnika wkładamy naszą blachę i pieczemy przez ok.40 min mieszając dokładnie co 10 min aby nasza granola się równomiernie przypiekła.
Po ostygnięciu dodajemy pokrojone krówki ;)

Smacznego!


15 komentarzy:

  1. mniam wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ja najbardziej lubię taką z pekanami i syropem klonowym. ale Twoja też brzmi cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy!!! :D
    Niedługo zrobię i tym razem mi wyjdzie na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdrosze napewno jest obłedna swietne skladniki :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ genialna ci wyszła!! Ja w weekend też robiłam, ale orzechową.. Mmmm!

    OdpowiedzUsuń
  6. Granola własnej roboty jest najlepsza :-) Bardzo ciekawe zestawienie smaków, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też się muszę zabrać w końcu za tą granolę ! :D + obserwuję i zapraszam do mnie http://recipeformylife.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! pycha! Mniam!- tyle jestem w stanie z siebie wykrzesać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zawsze jak robię granolę, to głównie jem ją od razu ze słoika - rzadko używam jej do celów, dla których jest stworzona (do mleka). Twoja wygląda na bardzo chrupiącą, no i jest zwieńczeniem fantastycznych smaków :D Takiej w sklepie nie znajdziemy i właśnie to jest takie cudowne w robieniu domowych wersji takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobiłam parę podejść do domowej granoli, nadal będę szukać ideału :)
    Ale Twoja wygląda zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała :) i te krówki kuszą !

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.