poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Tofu? Co by tu... usmażyć?

Witajcie! Wybaczcie, że dziś i wczoraj śniadanie się nie ukazało ale wczoraj jadłam na mieście, a dziś mam w gościach ciocię z Holandii (niedługo wyjeżdża i trzeba ją ugościć) więc śniadanie na ''wariata'' :)
Żeby nie pozostawiać Was z nudą i brakiem postów proponuję Wam tofucznicę! Pyszna, szybka propozycja na kolację czy też śniadanie :)
Ja oczywiście wolę tradycyjną jajecznicę z wiejskich jajek ale i taką nie pogardzę :)


TOFUCZNICA
Składniki/1 porcja/:
•1 łyżka sosu sojowego
•szczypta soli i pieprzu
•bazylia i oregano
•olej

Robienie tofucznicy dzielimy na 2 dni. Pierwszego dnia robimy naszą marynatę do tofu. 
Tofu ''dziabamy'' widelcem aby przypominało jajecznicę, a następnie zalewamy je sosem sojowym.
Dodajemy sól, pieprz i zioła pozostawiając tofu na całą noc w lodówce.
Rano na patelni rozgrzewamy olej/masło i smażymy naszą tofucznicę - gotowe!
Ja uwielbiam przegryzać ją z marchewką.



18 komentarzy:

  1. póki co tofu omijam szerokim łukiem, bo albo nie umiem go odpowiednio przyprawić, albo jest dla mnie po prostu mdłe. mimo wszystko podoba mi się pomysł na 'tofucznicę' :) oryginalnie!
    życzę Ci mile spędzonego czasu z ciocią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hey, jeśli już robić tofucznicę, to obowiązkowo z kurkumą i sokiem z cytryny! ;) I z pomidorem.
    O, koncentrat widzę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie wcinam tofucznicę z pomidorami i curry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała i ten sposób na tofu wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze a ja jeszcze nie jadłam tofucznicy w wersji wytrawnej , muszę to koniecznie nadrobić bo mam jeszcze 2 paczki w lodówce ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo tofucznica? :D
    oryginalny pomysł na tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Orientalnie :) Czy w smaku też przypomina jajecznicę?

    OdpowiedzUsuń
  8. nie słyszałam o tofucznicy ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. na oleju ;/? jajówa tylko na maśle!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tofucznica! Moja kostka tofu tylko na to czeka, bo nie wymyślę chyba z niej nic innego z zepsutym blenderem... :P
    Dorzucę tylko garść kurek :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę wypróbować. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nigdy nie robilam, bardzo fajny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy się nie spotkałam, ale prezentuje się przepysznie! ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawa sprawa :) zrobimy, bo nas korci, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadłam tofu więc nawet nie mogę sobie wyobrazić smaku tofucznicy :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.