niedziela, 19 kwietnia 2015

Ale, że hummus?

Lubicie hummus? Ja odkąd pojawił się w Biedronce i pierwszy raz go spróbowałam, to przepadłam! Nie wyobrażam sobie dnia bez tej wspaniałej pasty, ale w sklepach jej cena jest wysoka.
Postanowiłam zakasać rękawy, spiąć pośladki i samemu zrobić tę pastę!
Było warto? Oj było...nie dość, że dużo zabawy, lepszy smak i konsystencja, taniej, większa ilość i dowolne smaki! Ach, nie ma to ja domowe wynalazki ;) I ta satysfakcja...

Oto przepis na moje 2 ulubione hummusy: cebulowo-czosnkowy i paprykowy. W planach jest jeszcze pomidorowy (<3), ale na razie brak suszonych pomidorów mi to uniemożliwił.
Mam nadzieję, że przepis się spodoba, zapraszam!


Składniki :
• 1 puszka ciecierzycy
• 1/3 szklanki oleju/oliwy
•papryka mielona słodka
•cebula granulowana
•świeży ząbek czosnku
•pieprz, sól

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, wykładamy na papierowy ręcznik i dokładnie osuszamy. Do blendera wsypujemy ciecierzycę, dodajemy pastę tahini, oliwę/olej i blenderujemy na gładką konsystencję, z małymi przerwami, co by nie spalić blendera ;)Gdy masa będzie za bardzo zbita dodajemy więcej tahini. Gdy pasta będzie już wystarczająco gładka to dodajemy cebulkę i obrany, przeciśnięty przez prasę czosnek, sól i pieprz do smaku. Gdy składniki się połączą, część pasty przekładamy do pudełka, a do pozostałej w blenderze części dodajemy paprykę - blenderujemy. 
Obie pasty trzymamy w szczelnych pudełkach, w lodówce przez ok. 5-7 dni.
Smacznego!





38 komentarzy:

  1. Wszystko, co z cieciorki jest takie podejrzanie pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwieeeeeeelbiam hummus i chyba skorzystam z twoich przepisów i znów pomęczę mój blender :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam hummus!!! <33 Muszę kiedyś spróbować paprykowej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze narzekam, że jak jestem w biedronce to już go nie ma! a ostatnio jeszcze był w promocji! no nic teraz nie ma wymówek i trzeba zrobić swój :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hammus są pyszne... jak się je dobrze zrobi. :( Mi ostatnio nie wyszedł i aż nie mam ochoty znowu się za taką robotę brać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszyscy się zachwycają ciecierzycą, hummusem, kremami. U mnie jak na razie leży hummus w szafeczce nieotwarty. Czas się zmobilizować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na bank mi podpasuje, skoro ciecierzycę wielbię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, hummus jadłam... nie pamiętam kiedy :p Muszę go zrobić koniecznie i chętnie wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne kombinacje smaków, ja na razie robiłam tylko zwykły, ale i tak jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  10. Hummus mi się kojarzy z Tobą, właśnie przez ten wpis o biedrowym wariancie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę kiedyś spróbować zrobić własny hummus, ale najpierw potrzebuję tahini :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Super kreatywna sprawa! Tylko taki jakiś suchawy Ci wyszedł... ja bym dodała nieco więcej oliwy/oleju ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie taka konsystencja mi odpowiada najbardziej :)

      Usuń
  13. Nadal nie próbowałam hummusu, choć ostatnio zastanawiałam się nad nim w Biedronce. Przepis bardzo fajny :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię, ale z biedronki? Muszę lecieć i wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. Szczerze powiedziawszy to nigdy w życiu nie jadłam! Muszę spróbować, chyba najpierw skuszę się na kupny, bo jak narazie mam tyle rzeczy w planach do ugotowania, przygotowania i upieczenia, że nie wiem kiedy to wszystko zrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam humus, właśnie w wersji z suszonymi pomidorami miażdży wszystko! :) Nadaje się do warzyw pokrojonych w słupki, na kanapki, super sprawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hmm... z papryką nigdy nie próbowałam. Dzięki za info o Biedronce. Nie wiedziałam, że można tam dostać hummus, a często kupuję tam warzywa. )

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam słoiczek paprykowego humusu od Primavika. Muszę go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. kocham humus! co najmniej raz w tygodniu robię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Podpisujemy się pod Twoimi słowami naszymi łapkami :D Hummus jest przepyszny i warto go robić samemu ale czasem w zapasie kupny słoiczek warto mieć :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Humus to jest mój graal, zawsze chciałam go spróbować, miałam milion okazji, a nigdy tego nie zrobiłam... Niemniej strasznie mnie ciekawi jego smak biorąc pod uwagę z czego jest zrobiony bo to są idealnie moje smaki. Kocham takie pasty, ostatnio jadłam z czerwonej fasoli, z awokado, z pomidorów suszonych i parę innych ale dostałam je w miseczce w restauracji i nie bardzo wiedziałam z czego są, odgadłam tylko te kilka smaków. :D Niemniej wszystkie były pyszne to taką też muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam hummus i chyba nawet jeszcze dzisiaj zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają smakowicie, z chęcią bym skosztowała. ^^

    OdpowiedzUsuń
  24. Kocham hummusy <3 na razie robiłam tylko ten klasyczny kilka razy, ale chyba wypróbuję jeszcze i inne kombinacje :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Miałam kupić w biedronce, ale jakoś tak wyszło, że sobie odpuściłam. Kupie następnym razem, bo nigdy nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kocham hummus. Jem go prawie w każdym tygodniu :) w domu, ze sklepu, w knajpkach - jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.