sobota, 11 lipca 2015

Granola sezamowa z bogactwem bakalii - na sobotni poranek jak znalazł!

Pewnie sobie pomyślicie...znowu granola?!
No tak, ale co ja poradzę, że uwielbiam je piec? Uwielbiam je też jeść, więc nigdy nie mam jej nadmiaru i zawsze mogę bawić się w tworzenie smaków :D

Dziś granola idealna na sobotni poranek z serkiem wiejski, czyli moje ulubione letnie śniadanie!
Zapraszam do pieczenia :)

Składniki:
♥ 2 szklanki płatków owsianych górskich
♥ 2 czubate łyżki tahini (użyłam takiej z Lidla)
♥ 2 łyżki miodu
♥ 1 garść żurawiny
♥ 1 garść rodzynek
♥ 1 garść pestek słonecznika
♥ 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 90% ♥)

W rondelku podgrzać tahinę z miodem i doprowadzić do ich lejącej konsystencji. Płatki wymieszać wraz z orzechami, słonecznikiem i płatkami kokosa - zalać naszą mieszanką tahiny z miodem.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni, włożyć naszą ''granolę'' i piec przez ok. 15-20 min (mieszając co 6 minut). Bakalie pokroić (jeśli tego wymagają) oraz posiekać czekoladę.
Gdy granola będzie gotowa, zostawiamy ją w zimnym miejscu aby wystygła. Jeżeli będzie już zimna, dodajemy do niej bakalie i czekoladę - gotowe!
Smacznego i miłego pieczenia ;)



37 komentarzy:

  1. Wszystkie Twoje granole są super!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się obłędnie i żałuję, że już jestem po śniadania, bo chętnie bym taką zjadł z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tahini i miodem i tyloma pyszymi składnikami to musiała wyjść cudowna; ) koniecznie muszę zrobić podobną, bo dawno już żadnej nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam granolę, nienawidzę za to jej przygotowywać :D Dlatego jem takie pyszności za rzadko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie mam dość Twoich granoli. Gdyby mi się tak chciało ją upiec jak mi się nie chce :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Pozdrawiam zza miski granoli ;)

    Jednak Twoja to jest.. Wow! Moja to jakaś taka mało wypasiona przy Twoim cudzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma się co dziwić, domowa granola jest najpyszniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smacznie, ale wiadomo... nie zabiorę się za zrobienie tego. :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domową granolę, a jeszcze lepsze jest to, że upieczenie jej zajmuję chwilę! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dziwię Ci się, też granolę kocham! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Haha w pierwszej chwili myślałam, że dodałaś trochę bekonu. <3 Uwielbiam takie granole, a niestety w moim warunkach na stancji nie mogę sobie zrobić... muszę poczekać aż zajadę do rodzinnego domu do rodziców. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Ty chyba sobie z Velą w myślach czytacie :D

      Usuń
  13. Uwielbiam granolę, nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dla Cibie ta granola to chleb powszedni, a ja się cieszyłam, że pierwszy raz wczoraj jej nie sfajczyłam xDD Co za ironia losu :) Piękna! Milion razy apetyczniejsza od mojej ^^

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsza domowa,jest naprawdę pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super :D
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda jakbyś dorzuciła do nich bekonowych prażynek haha :D
    Musiała super chrupać

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności ! Uwielbiam granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Granoli nigdy za dużo! A szczególnie takiej :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale ty masz super pomysły na granole :D Daj spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  21. Robienie granoli to chyba Twoje ulubione zajęcie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Jeszcze nigdy nie jadłam granoli :p

    OdpowiedzUsuń
  23. No nie jadłem jeszcze i pewnie szybko nie zjem, ale wygląda ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Prezentuje się obłędnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  25. Wpraszam się na takie pyszne śniadanko !

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepyszna granola na idealne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Boże, jak pysznie i słodko! ;D Ale ten bananowy bekon bardzo mi się rzuca w oczy. ;D

    OdpowiedzUsuń
  28. Ostatnio bardzo polubiłam granolę na śniadanie, pyszny poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kocham domowe granole, a Twoja jest taka "full wypas" :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.