środa, 30 grudnia 2015

Sernik kajmakowy z solonymi orzechami w kajmaku na wiśniowo-czekoladowym spodzie

Zaciesz ogromny i mnóstwo radości - jadę odprężyć się na cały dzień! Kino, zakupy, gadanina...mam nadzieję, że spędzę miłe chwile ;) Mój kuzyn jest dla mnie nawet lepszy niż najlepsza przyjaciółka! Na prawdę jak na chłopaka zachowuje się bardzo dojrzale, jest wyrozumiały i kulturalny...szkoda, że takich mało po świecie chodzi :)
W każdym razie mam nadzieję, że coś dorwę na przecenach. Marzy mi się jakiś ciepły sweter lub bluza oraz legginsy w jakieś oryginalne wzory. Spódniczką też bym nie pogardziła, bo zaczynam przekonywać się do mich nóg w rajstopach (co nie oznacza, że nadal wyglądają jak 2 serdelki).
Alma, Auchan, to też oczywiście będzie! To będzie chyba długi dzień :D

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na święta w moim domu była masa ciast, a nawet i jeden tort z okazji urodzin mojej siostry :)
Oczywiście górowały ciasta mojej babci, ale i ja postanowiłam upiec coś oryginalnego. Postawiłam na sernik, bo to moje ukochane ciasto. Babcia też piekła, ale klasyczny, a ja zaszalałam! Przedstawiam Wam moje ultra słodkie, ulstra kremowe i ultra karmelowe cudo - sernik kajmakowy z orzeszkami ziemnymi w karmelu na spodzie wiśniowo-czekoladowym! :)


Składniki:
♥1 kg twarogu sernikowego (ja użyłam Piątnicy)
♥200 gram herbatników kakaowych
♥80 g masła
♥2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
♥puszka masy kajmakowej
♥1/3 szklanki cukru
♥2 łyżki mleka
♥4 jajka
♥puszka solonych orzeszków

Herbatniki dokładnie kruszymy na proszek. Wiśnie siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy je do herbatnikowej mąki. Masło roztapiamy w rondelku i dolewamy do naszego proszku z herbatników. Całość dokładnie mieszamy, ugniatamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby spód dobrze się skleił, w naszej blaszce dokładnie dociskamy go do dna.

Twaróg przekładamy do dużej miski, dodajemy ok. 300 g kajmaku i miksujemy mikserem. 
Po dokładnym połączeniu mas dodajemy cukier, budyń i znów miksujemy. Na sam koniec dodajemy stopniowo jajka. Pamiętajmy o niskich obrotach! Sernik bardzo szybko się napowietrza i może oklapnąć.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Naszą masę serowa przekładamy na nasz spód i wyrównujemy.
Sernik pieczemy przez ok. godzinkę, ciągle podglądając czy się nie przypala (przez okienko w piekarniku, bo jak będziemy go ciągle otwierać, to różnica temperatur spowoduje, że oklapnie i popęka). Gdy sernik się upiecze pozostawiamy go do częściowego wystygnięcia w piekarniku, a gdy zrobi się letni, wyjmujemy go na zewnątrz.

Orzeszki ziemne umieszczamy w garnuszku i zalewamy je 210 g kajmaku. Całość dokładnie mieszamy aż kajmak rozpuści się i oblepi każdego orzeszka. Naszą kajmakową polewą zdobimy nasz sernik - gotowe!
Nic tylko zajadać, smacznego ;)




50 komentarzy:

  1. Twój sernik wygląda bosko *O* muszę kiedyś zrobić, koniecznie! Ale najpierw muszę schudnąć :V
    Życzę si udanego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, masa ważniejsza :D

      Usuń
    2. Najpierw masa, potem masa xD

      Usuń
  2. wygląda fajnie, ale ja za masą kajmakową nie przepadam, choć nie ukrywam, że na kawałek bym się skusiła :)
    czy babcia wobec tego nie narzekała, że ma zęby nie takie jak trzeba do orzechów, czy jednak zacisnęła je i wnusię pochwaliła? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia na szczęście zęby własne silne ma więc na nic nie narzekała ;)

      Usuń
  3. To ciasto musi być pyszne! Już sam tytuł brzmi jak jakaś kulinarna rozpusta!
    P.S. Pochwal się zakupami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boże... Czy ja widzę... sernik idealny? Wytrzeszczyłam się i nie mogę się napatrzyć! Sypnęłabym jeszcze trochę soli do masy kajmakowej i... coś czuję, że cała blacha zniknęła by w zastraszającym tempie. Rzadko robię ciasta, ale to już zapisałam w zakładkach i przy najbliższej okazji ROBIĘ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na Twoją opinię! :D

      Usuń
  5. Ale bomba! Chyba najlepszy przepis na sernik jaki widziałam :] Oj czemu nikt mi nie mógł takiego upiec na urodziny ^·^ Zjadłabym caaały:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow jaki wypasiony ten sernik :) No i widać, że mega słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robi sie słodko od samego patrzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym pewnie całą blachę... kocham sernik, zwłaszcza taki puszysty z fajnym spodem czekoladowym.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię czytać Twoje posty. Ale proszę,zapamiętaj,że pisze się "NAPRAWDĘ",a nie "na prawdę"

    OdpowiedzUsuń
  10. AAAAAAAAAAAA czemu nie dodałaś ten przepis dzień dosłownie wcześniej! Bo ja sernik dzisiaj robię, a jak przeczytasz pewnie też komentarz już zrobiłam. Teraz już wszystkie składniki kupiłam i szkoda marnować. Kurde... no wiesz co :D Robię czeko-śliwkę sernikową :) A ja z atrakcji dzisiaj mam kolendę xDD Będą hece :)

    Ciesze się, że tak świetnie gospodarujesz czas :* :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O matko jedyna!! Te orzeszki w karmelu to normalnie istne cudo :P A tutaj człowiek chce się zmobilizować to detoksu xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki detoks? Jest za dużo słodyczy do jedzenia! :D

      Usuń
  12. Na jaka blache jest ten przeis?

    OdpowiedzUsuń
  13. *.* Aż,aż brak słów! *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo przyjemny blog - śledzę go prawie od roku,aż tu niedawno okazał się być jedną z inspiracji do założenia własnego. Sernik z pewnością rewelacyjny, ale czy domowy sernik ma jakąkolwiek szansę na to, aby był zły? Chociaż "znam" Cię tylko z obserwowania wpisów - dobrze,że zaczynasz "przekonywać się" do swojego wyglądu - otwarcie mówię,iż Twoje z niego niezadowolenie jawi się jako niezbyt wesoła rzecz. Powiedzmy sobie szczerze - niewiele jest osób bosko pięknych, a jeszcze mniej totalnie odrażających. Większość jest po prostu przeciętna,co nie zmienia faktu, że "zbliża się" do pierwszego lub drugiego bieguna. Tobie zdecydowanie bliżej do tego optymalnego niż gorszego! Nie, nie jestem ciotką dobrą radą, swojego czasu byłam chodzącym kompleksem i miałam się za takie totalne beztalencie,że moja obecna sytuacja jawiła mi się wówczas jako nierealna... Uff,rozpisałam się, może powinnam była wystosować wiadomość prywatną - nie jestem jednak pewna,czy chciałabyś wysłuchiwać "kazania kaznodziejki obcej". Zadam Ci tylko jedno pytanie - czy gdybyś faktycznie była taka beznadziejna aż tyle osób chętnie czytałaby Twojego bloga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za ten wspierający i motywujący komentarz! Ja niestety uważam, że bliżej mi do tych brzydszych osób niestety...jakoś nigdy nie usłyszałam od kolegów/koleżanek, że ładnie wyglądam, że mam fajną fryzurę czy coś, a zawsze była to krytyka w moją stronę :/ Jedyną sobą, która mnie ciągle komplementuje to moje mama, ale dla każdej matki dziecko własne jest piękne więc :P

      Usuń
  15. Takiego sernika nigdy nie jadłem. Daj spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dobrze, że mieszkamy daleko od siebie, bo bym Ci się w nocy włamała do domu i zeżarła łyżeczką całą kajmakową polewę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spoko, jak byś się włamała to bym Ci dała całą blachę :D

      Usuń
    2. A nie przypadkiem blachą po mordzie? ;)

      Usuń
  17. Brzmi pysznie <3 A mogłabyś napisać wymiary blaszki?:)

    OdpowiedzUsuń
  18. OESU jak to wygląda! Daj kawałek, tylko taki duży! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Śliczny i genialnie kremowy Ci wyszedł ten sernik, Kochana! ;* Smaki moje ulubione: karmel, orzeszki, kakaowy spod i wiśnie.. Majstersztyk. Ja bym dodała jeszcze szczyptę soli morskiej dla podkręcenia smaku, ale to ja. W każdym razie jestem z Ciebie dumna, że upieklas takie CUDO i żałuję, że nie mogłam go spróbować. :*
    Cieszę się, że tak świetnie się dogadujesz z kuzynem, czasem wśród rodziny można znaleźć prawdziwą bratnia duszę i nie trzeba daleko szukać. :) A tak właściwie to w jakim wieku jest kuzyn? ;)
    Może czas poznać bliżej kolegów z klasy, a okaże się, że a nóż znajdzie się ktoś choć w połowie tak uprzejmy i wyrozumiał? Akurat w liceum moimi najlepszym przyjacielem jest chłopak, a ponadto mam tam więcej kolegów niż koleżanek, więc czasem nie warto się zamykać. :D
    Nogi masz śliczne i bardzo szczupłe (widziałam na zdjęciach z wyjazdu), więc nie chcę słyszeć ich krytykowania, bo jest bezpodstawne.Ok, Kochana? :* Musisz bardziej wierzyć, że jesteś ładną i dobrą osobą!
    Pozdrawiam Natalio! :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, z ogromną chęcią bym Cię poczęstowała :*
      Co do kuzyna, jest o rok młodszy, ale tak samo jak ja woli towarzystwo starszych osób więc i my mamy wspólny język :)
      Ja niestety ani kolegów ani koleżanek nie mam...na każdej przerwie siedzę sama w telefonie lub książkach, bo nic innego do roboty nie mam.
      Ajć tam te nogi...w realu wcale tak nie wyglądają :P

      Usuń

  20. Z okazji zbliżającego się Nowego Roku chciałabym życzyć Tobie i Twojej rodzinie dużo zdrowia, radości, szczęścia, sukcesów, spełniania wszystkich a jak nie wszystkich to większości marzeń :) Tego aby rok 2016 był o wiele lepszy od poprzedniego. Wszystkiego dobrego i udanej zabawy:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam jak to ciasto ładnie wygląda , problem w tym ze nie umiem piec xD
    aslongaspossible.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam serniki! i choć przyznam, że kajmak przez wiele czasu mi nie smakował, jego dodatek do ciast uważam za genialny :) z przyjemnością porwałabym jeden, no może dwa kawałki :)

    pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kocham kajmak, ale strasznie mnie po nim mdli ;)
      Dziękuję! :)

      Usuń
  23. Ale cudooo!
    A przy okazji: wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. No takim sernikiem bym nie pogardziła *.*

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale zaszalałaś! Nie czytałam jeszcze opisu ani tytułu, ale jak zobaczyłam orzechową warstwę, wiedziałam, że to musi być nieziemskie. *.*

    OdpowiedzUsuń
  26. O ja Cię! To musiało obłędnie smakować! *o*

    OdpowiedzUsuń
  27. Sernik jak marznie! Z solonymi orzeszkami chętnie sama bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zazdroszczę kuzyna :*

    Jaki znakomity sernik aaaa *.* będę o nim pamietać i niedługo wypróbuje <3

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.