niedziela, 31 lipca 2016

Wegańskie kokosowo-sezamowe ciasto z kaszy manny

Dziś będzie słodko kochani! :) Mam dla Was przepis na CUDOWNIE sezamowe i CUDOWNIE kokosowe ciasto, które jest w 100% wegańskie! Zero jajek, masła, mleka krowiego, a do tego minimalny wkład pracy i krótki czas pieczenia - czyżby to było ciasto idealne? ;) Tego powiedzieć nie mogę, bo jeszcze nie jadłam wegańskiego ''sernika'' czy brownie, ale doskonale wiem, że to ciasto upiekę jeszcze nie raz! Ciekawi przepisu? Zapraszam :)


Składniki:
♥ 2 szklanki kaszy manny
♥ 1 szklanka mąki (dowolnej)
♥ 1 szklanka cukru trzcinowego
♥ 1 szklanka mleka roślinnego (polecam kokosowe)
♥ 1 szklanka oleju rzepakowego
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia

W jednej misce mieszamy ze sobą kaszę mannę, mąkę, sodę i cynamon. W drugiej wlewamy mleko roślinne i dosypujemy do niego cukier. Mieszamy całość aż cukier dokładnie się rozpuści. Gdy cukru już nie będzie czuć podczas mieszania, dolewamy do niego olej, tahinę i mieszamy. Mokre składniki przelewamy do suchych i miksujemy tak, aby nie było grudek. Orzechy brazylijskie siekamy na drobne kawałki i dosypujemy do masy - mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy nasze ciasto i posypujemy wierzch chipsami koksowymi. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut do suchego patyczka.

Smacznego!









22 komentarze:

  1. Proste,a jakie musi być pyszne!Szkoda,ze skończyło mi się tahini XD Ale tak,to byk na bank zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuj z masłem orzechowym ? ;)

      Usuń
  2. Najbardziej podoba mi się na ostatnich zdjęciach... trochę jak owoce pod kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie, dawno nie było przepisu! Tahini i cynamon <3 Jejku, to musi być super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda genialnie i ma tak cudownie bogate wnętrze !! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Ciacho że palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Yh, kokos! :< Ostatnio nawet próbowałam się do niego przekonać… ale nie wyszło i kokosowy batonik wylądował wypluty w śmietniku. :(( ( a nawet 2, które ogólnie były polecane. :()

    Ale mimo wszystko wygląda apetycznie. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda :) Mogę kawałek?
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. ZOSTAŁAŚ NOMINOWANA DO LBA! WEJDŹ W MÓJ POST PO SZCZEGÓŁY :)
    http://pa2ul.blogspot.com/2016/07/lba.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale raczej nie odpowiem :) Nie bawię się już w takie rzeczy.

      Usuń
  9. Oooo matko.... Pomóż mi zwjiać język z podłogi :D Kokos i sezam to bomba smakowej pyszności

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne, tylko pewnie pokombinowałabym trochę z cukrem :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzimy, że strukturę ma bardzo ciekawą :) Musi mieć interesujący smak :) My dzisiaj jadłyśmy tofurnik z tahiną :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię wegańskie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Całe życie myślałam, że raczej nie lubię ciast, a na pewno jak już jakieś piekę, to u kogoś (bo nawet nie mam składników typu cukier), ale to już tylko u Ciebie kolejny przepis, który chcę wypróbować. Dziewczyno, wiesz jak człowieka do roboty zapędzić! Sezam i kokos - kocham! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, mam nadzieję, że zrobisz i Ci zasmakuje! <3

      Usuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.