piątek, 5 sierpnia 2016

BIO Mąka orkiszowa graham (bioindygo.pl) + przepis na pyszne wegańskie placki!

Dziś jadę na ostatnie zakupy przed wyjazdem, zapisać się na korepetycje i spotkać z koleżanką :) Jeszcze na pewno wpadnie trening, a więc dzień bardzo aktywny! Dziś zostawię Was z recenzją mąki, którą miałam okazję testować dzięki sklepowi BIOINDYGO.PL oraz przepisem na PYSZNE, WEGAŃSKIE i ZDROWE placuszki bananowe! Ciekawi? W takim razie zapraszam do czytania :)

PS. Zaktualizowałam i odnowiłam zakładkę z przepisami - zapraszam :)


Mąka orkiszowa jest dużo zdrowsza niż taka zwykła pszenna, której większość osób używa na co dzień. Jest bardzo fajna w smaku i właściwie nie wiele różni się od tej klasycznej. Śmiało możecie przemycić ją do swojej diety, a smak waszych ulubionych mącznych potraw nie straci na wartości (ba nawet zyska! ;)) Polecam spróbować, bo na prawdę warto :) Poniżej mam dla Was pyszny przepis z tą mąką na czele ;)

ZAPRASZAM DO SKLEPU! Pamiętajcie o rabacie, który otrzymacie przy wpisaniu kodu rakiem5


Składniki /1 porcja/:
50 gramów BIO mąki orkiszowej od BIOINDYGO.PL
20 gramów dowolnych otrębów (u mnie pszenne)
1 duży i baaardzo dojrzały banan
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
Mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji

Banana obieramy i rozgniatamy dokładnie widelcem. W misce umieszczamy mąkę, cynamon, otręby i sodę - mieszamy aby się połączyły. Następnie dodajemy naszego rozgniecionego banana i mleko, aby ciasto nabrało konsystencję gęstej śmietany. Mieszamy dokładnie, ale ja zawsze staram się zostawić lekko grudki z banana :) Dodają one w tedy jeszcze większego aromatu podczas jedzenia. Nasze ciasto zostawiamy na dosłownie 10 minut, aby wszystko się przegryzło, a następnie smażymy z oby stron na średnim ogniu - gotowe! :)

Podajemy z czym tylko chcemy :) U mnie padło na jabłko i jogurt sojowy - smacznego.





17 komentarzy:

  1. Na pewno smaczne :) Miłego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis,na pewno wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Poczekam, aż będę miała takiego baaaardzo dojrzałego banana i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki z bananem to jedne z moich ulubionych i nawet dzisiaj miałam robić, ale zmieniłam zdanie :D Twoje wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. te placuszki to moje dzisiejsze marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy mąkę orkiszową, bo ma fajny orzechowy smak. Szczególnie pysznie sprawdza się przy drożdżowych wypiekach :) Wypróbuj koniecznie ją w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajne :) Z pewnością zrobię, bo lubię takie kulinarne eksperymenty. Dojrzałe banany są idealne do takich pyszności. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie piekłam z takiej mąki, muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś nie byłam zwolenniczką mąki orkiszowej, teraz coraz częściej pojawia się u mnie w kuchni ;) Z chęcią wypróbuję przepis na wegańskie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyposaż się należycie przed wyjazdem! :D *spożywczo hueh*
    Obym kiedyś znalazła siłę i chęci na smażenie placków, ale co jak co, takich jak twoje to nawet nie mam co marzyć :'D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, dla chcącego nic trudnego :)

      Usuń
  11. Ja teraz najczęściej używam płatków owsianych jako substytutu mąki, aż zapomniałam o zdrowej mące orkiszowej :D Ciekawe placuchy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z płatków owsianych jeszcze nie robiłam :)

      Usuń
  12. Bardzo fajne placuszki. Ja mam w domu mąk co niemiara, w tym orkiszową, ale ostatnio kombinuję z blendowanymi płatkami. Takie placuszki wychodzą świetne.

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.