niedziela, 16 października 2016

Czekoladowo-orzechowo-śliwkowa kasza jaglana z czekoladą bez kalorii! (wegańska)

Dawno na bloga nie wrzucałam przepisu i w sumie sama nie wiem dlaczego tak się stało. Mam ich dużo w folderach i tylko czekają na to, aby Was pokusić o zrobienie i skosztowanie! :) Teraz staram się trzymać ''czystej michy'' i nie dodaję do swoich dań wybrakowanych produktów. Chcę Wam pokazać, że bez słodkości w codziennym menu można żyć i to bardzo smacznie! Dziś mam dla Was przepis na pyszne śniadanie, które można śmiało serwować też jako deser. Kasza jaglana ma wiele wspaniałych właściwości, a dodatkowo jest bezglutenowa i uniwersalna. Na słodko, na wytrawnie...pasuje do wszystkiego! Ja osobiście preferuję ją na słodko, ale wiem, że są równe opinie :) Niemniej jednak dziś proponuję słodką wersję i to jaką - czekoladowo-orzechowo-śliwkową z czekoladą bez kalorii! Da się? Da! Zapraszam :)


Składniki/1 porcja/:
50 gramów suchej kaszy jaglanej
3/4 szklanki mleka roślinnego (w przypadku diety nieroślinnej może być krowie)
10 malutkich śliwek węgierek
2 czubate łyżeczki masła orzechowego (u mnie z migdałów)

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnuszka wlewamy mleko, podłączamy pod średni ogień i czekamy aż się zagotuje. Gdy mleko zacznie bulgotać wsypujemy do niego kaszę oraz dodajemy 10 kropelek czekoladowej stewii. Mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje. W tym czasie myjemy śliwki i kroimy je na kosteczkę. Gdy kasza już się ugotuje wrzucamy śliwki do naszej jaglanki i trzymamy całość pod przykryciem do tego momentu, aż śliwki lekko zmiękną. Kaszę przekładamy do miseczki i polewamy masłem orzechowym (jeśli Twoje jest gęste rozpuść je w garnuszku na małym ogniu). I gotowe! Idealne na coraz to ciemniejsze jesienne poranki :) Smacznego!



25 komentarzy:

  1. Cieszę się, że na blogu pojawił się przepis i to na tak pyszne jedzonko :) Mimo iż kaszę jaglaną wolę na wytrawnie Twoją wersję również bym spróbowała ;) Zachęca i kojarzy mi się z piernikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadałam taką owsiankę zeszłej jesieni, ale z kaszą jaglaną na pewno także jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Z pewnością była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaglanki to ja mogę na każdy sposób jeść. Ta jest wyjątkowo apetyczna. Podoba mi się. Stewii niestety nie lubię, choć ta czekoladowa i tak kusi ;) Pyszna miseczka. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stewii też nie lubię, ale ta ma kompletnie inny smak - polecam! :)

      Usuń
    2. Bo to są chyba glikozydy stewiolowe, które smakują jak cukier. Z kolei nieprzyjemny, gorzki smak mają same, zmielone liście stewii.

      Usuń
  5. Super przepis, faktycznie mało ich tutaj u Ciebie ostatnio :P Ale dodawaj, dodawaj :) Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kaszę jaglaną, również pod każdą postacią ale najbardziej w wypiekach lub deserach. Często gotuję ją na mleku krowim lub roślinnym i blenduje jako mus. Polecam! świetnie smakuje również zapiekana z owocami np.letnia porą truskawki...po prostu pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus ciągle przede mną! Muszę się w końcu skusić :)

      Usuń
  7. Ja też jaglankę preferuję na słodko, taką wersję tym bardziej bym polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyjadłybyśmy w pół minuty całą zawartość miseczki i jeszcze ją wylizały do czysta :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Właśnie ostatnio na śniadanie zajadałam się orzechową owsianką, i smakowała wybornie ^_^ Kolejna będzie z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Kasza jaglana jeszcze lepsza niż owsianka :)

      Usuń
  10. Jakie pyszności! Z takim śniadankiem mogłabym rozpoczynać każdy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie pyszne śniadanie, w planach miałam zrobienie kremu jaglanego, ale jakoś ciągle o nim zapominam. Pyszna propozycja na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jaglany jeszcze przede mną :) Też go planuję!

      Usuń
  12. Hej! Dzieki z ten przepis! Szukam sposobu na polubienie kaszy jaglanej! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie wątpię w smak, ale zdjęcia ewidentnie Ci nie wyszły. To wygląda jakby ktoś już to zjadł...

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.