czwartek, 17 listopada 2016

Cukier kokosowy Cocofina

Szczerze mówiąc nie jestem osobą, która używa cukru w swoich codziennych posiłkach. Unikam go, bo wiem, że to zbędny dodatek i łatwo odzwyczaić swój organizm oraz upodobania smakowe od niego. Jednak oczywiście stosuję jego zamienniki, takie jak daktyle, cynamon czy stewie w kropelkach. Oczywiście jak każdy mam swoje odskocznie od wiecznie zdrowego jedzenia i zdarza mi się zjadać coś co cukier zawiera :) Czasami jest on niezbędny by wydobyć ''ten konkretny'' smak i aromat.

Cukier kokosowy marki cocofina pojawił się na blogu w przepisie na te cudowne, bananowe placuszki.
Zawsze jest to jakaś zdrowsza wersja niż zwykły, biały cukier czy ten brązowy, bo właściwościami zdrowotnymi to one się praktycznie nie różnią ;) Ponad to tamte poza słodki smakiem nic innego nie wnoszą, a cukier kokosowy ma i słodki smak i...KARMELOWY! Dodanie go do dania na słodko powoduje, że zyskuje karmelową nutę, która jest po prostu obłędna. Idealnie sprawdza się też w daniach na wytrawnie, szczególnie do różnych marynat (np:. do tofu). Możecie nim słodzić herbatę, kawę, a nawet owocowe koktajle! Pyszny i na prawdę bardzo karmelowy :) Jeśli jesteście zwolennikami słodyczy karmelowych to śmiało możecie użyć takiego cukru do posłodzenia swojego ciasta, ciasteczek czy domowych pralinek :) Spójrzcie tylko na ten kolor...on mówi sam za siebie, że musi być pysznie! Ponad to sam zapach tego cukru jest wyjątkowy i nie do zastąpienia.

Ja jestem nim zachwycona i na pewno kupię ponownie! Ocena? 100/10 :D






20 komentarzy:

  1. Tego nie używałam, ale cukier kokosowy bardzo lubię dodawać do placków czy owsianek. Niestety lubię słodkie rzeczy, więc wolę taki cukier niż zwykły; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię :) Szczególnie w miseczkowych śniadaniach!

      Usuń
  2. Tez mam cukier kokosowy w domu i go Uwiebiam <33 Mogę wyjadac łyżkami XD

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam możliwości próbowania cukru samego w sobie ale jadłam czekoladę z jego dodatkiem i nie za bardzo mi smakowała.. nie przepadam za karmelem i to moze dlatego - ta karmelowa nuta to nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli karmel nie należy do Twoich ulubionych smaków to szkoda tracić pieniążki :)

      Usuń
  4. Ja jakiś kokosowy kiedyś koniecznie kupię! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Samego w sobie nie używam, ale jeśli ma smak podobny do nektaru kokosowego, to na pewno świetnie pasuje do słodkich dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem jak taki nektar smakuje ;)

      Usuń
  6. my uwielbiamy cukier kokosowy, ostatnio używamy go nawet częściej niż ksylitolu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokosowy cukier brzmi bosko. :D Kojarzy mi się właśnie z karmelem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też rzadko używam cukru, a jeśli już, to erytrytolu. Ale tego z wielką chęcią bym użyła, zwłaszcza dla tego karmelowego smaku <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja cukru staram się nie używać wcale. Jednak kokos uwielbiam. Dla tego smaku mogę nawet wypróbować cukier kokosowy. Tutaj jeszcze mamy do czynienia z karmelowym posmakiem. Ciekawie :) Choć chyba wolałabym intensywną kokosowość. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować :) Zawsze można zużyć do ciasta!

      Usuń
  10. Kochana, nie na temat posta, ale pytam, czy u Ciebie tez zniknęły nasze ulubione keczupy ? czy u Ciebie są jeszcze? kotlin łagodny, wiesz.... :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat ostatnio nie szukałam po sklepach, bo mam zapas, ale mam nadzieję, że nie :(

      Usuń
  11. Uwielbiam cukier kokosowy :) Podoba mi się bardzo ta puszeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Posypać tym cukrem jeszcze ciepły budyń waniliowy i po prostu mamy magię karmelową w miseczce <3

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.