niedziela, 13 listopada 2016

Wegańskie placuszki bananowe z cukrem kokosowym

Niedzielne poranki zdecydowanie powinny być celebrowane w jak najlepszy sposób :) Nie ma to jak z rana zaserwować sobie lekkie, słodkie i bardzo zdrowe śniadanie! Ja osobiście nie zaczynam dnia jedzeniem, bo ćwiczę na pusty żołądek (z pełnym nie dałabym rady), ale wiem, że większość społeczeństwa nie wyobraża sobie wyjść z domu czy cokolwiek zacząć robić bez napełnienia brzucha ;)
Ten oto przepis na placuszki nada się na każdy posiłek w ciągu dnia! Jest to też super opcja do lunch box'a gdy nie mamy czasu albo okazji zjeść we własnym domu. Ja bardzo lubię takie placuszki zabierać do szkoły, ale przeważnie kończy się tym, że znajomi mi je wyjadają :D

Przepis jest wegański, ale to przecież żaden problem dla nie-wegan, prawda? Im więcej wegańskich posiłków zjadamy tym lepiej dla naszego zdrowia! Zapraszam :)


Składniki /1 porcja/:
1 duży banan lub 2 mniejsze
50 g mąki (dowolnej - u mnie orkiszowa)
20 g otrębów (dowolnych - u mnie pszenne)
odrobina cynamonu
woda
proszek do pieczenia

Banany rozgnieść na papkę wraz z cynamonem. Pamiętajmy aby nie było zbyt dużych kawałków banana, bo on będzie powodował dłuższe smażenie się placuszków. Do naszej papki dodajemy mąkę, otręby, cukier kokosowy i dosłownie pół łyżeczki proszku do pieczenia. Całość mieszamy, a następnie stopniowo dolewamy wody do odpowiedniej konsystencji ciasta na placki. Nasze placuszki smażymy na patelni do złoto-brązowego koloru. Lubią się szybko przypalać, a więc polecam smażyć je na średnim ogniu.




Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Same smakołyki :) A u mnie wczoraj wieczorem spadł śnieg i dzisiaj za oknem biało - na taką pogodę placuszki byłyby jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie śnieg już od 3 dni :)

      Usuń
    2. U nas zawsze przychodzi z opóźnieniem :) Jak ma padać deszcz to też często nas omija ;)

      Usuń
  2. A jaka powinna byc ta konsystencja?Bo mi Nidgy takie placki nie wychodzą ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam robić placuszków bez jajek :) Ale jak widać, da się je usmażyć, więc przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez jajka najlepsze! I dla nas dobre i dla kurki :)

      Usuń
  4. Wyglądają genialnie i na pewno tak smakują. Dawno placków bananowych nie robiłam i najwyższy czas - może zrobię na wtorek do pracy :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli smakują podobnie jak ciasto bananowe, to MUSZĘ je kiedyś zrobić.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki bananowe? Czy ktoś powiedział placuszki bananowe? Już lecę i to w podskokach! Mniam, uwielbiam... Muszę się przyznać, że wczoraj wcinałam podobne na kolację :D Pozdrawiam niedzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mogłabym jeść takie codziennie :D

      Usuń
  7. Lubię placuszki ale wolę naleśniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja muszę w końcu jakoś spożytkować kupiony cukier kokosowy :D Fajne te placuszki, porwałabym jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam placuszki :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, takie placuszki możemy właśnie wcinać na sucho jak i pokryte masłem orzechowym czy powidłami :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, bananowe moje ulubione :D

    OdpowiedzUsuń
  12. To żaden problem dla nie-wegan! :D Zjadłabym takie placuszki z rozkoszą ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. im więcej nie-wegańskich posiłków tym lepiej:) ja śniadania jem w metrze-najczęściej są to pożywne koktajle ale placuszkami też bym nie pogardziła:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne są, dobry skład i kokosowe smaki to coś dla mnie :P

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.