niedziela, 26 marca 2017

Cudownie kremowa bananowa jaglanka z jabłkiem i cynamonem (wegańska)

Pracowita niedziela się zapowiada! A jak pracowita, to trzeba dobrze zjeść ;) Myślę, że ta jaglanka nada się również na leniwe dni, bo nie zawiera pustych kalorii, zbędnych składników i dodatków, a jedynie samo zdrowie, które nasyci nas na długi czas i pozwoli działać nam na 100% :) U mnie dziś pracowicie, co zaznaczyłam już na początku, ale oczywiście nie zapomnę o przyjemnościach! Wpada trening, a jak, oraz film, czyli nasza rodzinna tradycja co niedzielę :)

Do ugotowania tej jaglanki użyłam mleka sojowego od firmy Rice Dream, a w tym przypadku Soy Dream. Mleko to jest pozbawione zbędnych cukrów, a więc śmiało można nazwać naszą miseczkową rozkosz bez cukrową! :) Mleko nie pachnie soją, jest niezwykle kremowe i przepyszne! Nadaje się nie tylko do gotowania owsianki czy kaszy, ale też świetnie nada się do placków, ciasta czy naleśników. Na pewno do niego wrócę, bo jest przepyszne - polecam!

A teraz czas na przepis!


Składniki/1 porcja/:
50 g kaszy jaglanej
200 ml mleka sojowego Soy Dream
1/2 łyżeczki cynamonu
1 średnie jabłko
1 mały banan
50 ml wody

Banana obieramy i dokładnie rozgniatamy na papkę. Jabłko myjemy i kroimy w dosyć drobną kostkę lub taką średnią, jak u mnie (wersja dla lubiących chrupać :)). Kasze jaglaną przepłukać nad sitkiem. Do rondelka wlać mleko oraz wodę, doprowadzić do zagotowania. Gdy mleko zacznie wrzeć, wrzucić kaszę, dodać cynamon i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 5 minutach dodać rozgniecionego banana - dalej mieszać. Gdy kasza będzie już bardzo gęsta, dodać pokrojone jabłko, wmieszać je, a następnie kaszę przełożyć do miseczki - gotowe!
Smacznego :)



22 komentarze:

  1. Przemknęło mi mleko ryżowe z tej firmy (oraz migdałowe) - dobrze wiedzieć, że są dobrej jakości :) Lubię mleka roślinne pić latem jako orzeźwiające napoje z lodówki, więc wtedy chętnie po nie sięgnę. A szarlotkowa jaglanka - miód malina!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sa bardzo dobre i bardzo smaczne :) Warto się na nie skusić. Ja piję tylko mleka roślinne, bo innych już mój organizm nie przyjmuje ;) Odzwyczaiłam je.

      Usuń
  2. Brzmi i wygląda zachęcająco, na pewno wypróbuję :D Nigdy nie jadłam jaglanki z kaszy jaglanej, zawsze robiłam z płatków jaglanych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kaszy jaglanej jest o wiele lepsza ;)

      Usuń
  3. Pycha! U mnie dziś kasza jaglana w formie placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pożywna kaszka :)

    Udanej niedzieli mimo natłoku obowiązków i dużo słońca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takim mleku musiała smakować idealnie :)
    Osobiście, jeśli jaglanki nie miksuję na krem, to gotuję ją z jabłkiem na sypko - wolę jak jest nieklejąca, ale Twoja i tak mnie zachęca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na sypko lubię tylko z jogurtem sojowym albo na wytrawnie :)

      Usuń
  6. Hmm, gęsta konsystencja :D Ale smak wydaje się mój, więc nie pogardziłabym. W ogóle chyba zrobię sobie coś z banana i cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie śniadanie jadłabym każdego dani:) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam jaglanki, zdecydowanie zawsze królowała owsianka. Muszę się skusić któregoś poranka. Czy płatki jaglane zamiast kaszy również się nadadzą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Nawet wyjdzie bardziej kremowe ;)

      Usuń
  9. Pyszny klasyk. Ostatnio jakoś wyjątkowo mam chęć na wszelkie gęste owsianki i kasze, ale akurat nie tak na słodko (znaczy się, że nie z bananem).

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna! Z chęcią bym się skusiła. Lubię takie smaki. Wygląda świetnie i bardzo apetycznie. Ja robię bardzo podobnie swoje jaglanki.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio przechodzę jaglane uzależnienie więc przepis jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  12. W sumie to teraz jaglanek czy owsianek będziemy jeść coraz mniej ale taka z jabłkiem nigdy się nie znudzi :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.