niedziela, 12 marca 2017

Wegańska jaglanko-manna na mleku ryżowym

Jak wolne szybko mija...wielka szkoda! Imprezka rodzinna bardzo udana, przed nią nawet udało mi się zrobić trening :) Uwielbiam mieć wszystko dopięte na ostatni guzik :D Dziś niestety czeka mnie masa nauki na poniedziałkowe 2 testy i kartkówkę...ale będzie dobrze! Muszę po prostu wziąć cztery litery do pracy i jakoś się wyrobię.

Na ciężki dzień przed książkami świetnie sprawdzi się odżywcza i pyszna miseczka z mieszanką kasz! Jakoś nigdy nie mieszałam dwóch kasz jednocześnie, ale przecież eksperymenty w kuchni potrafią okazać się pyszne! Tak też było w tym przypadku. Treściwa kasza jaglana w połączeniu z delikatną i kremową manną to opcja idealna. Całość ugotowane na GENIALNYM mleku ryżowym Amandin od Vegamarket to strzał w 100! Jakoś nigdy nie byłam fanką mlek ryżowych, bo zawsze wydawały mi się takie wodniste i dziwne, ale to...to jest kremowe słodziutkie i obłędne! Zawiera też sporo witamin i jest bez zbędnych cukrów. To świetna alternatywa dla mleka krowiego.
Polecam :)


Składniki/1 porcja/:
25 g kaszy jaglanej
25 g kaszy manny
200 ml mleka ryżowego AMANDIN
100 ml wody
1 średnie jabłko lub inny dowolny owoc
cynamon

1.Do garnuszka wlewamy nasze mleko roślinne i wodę - zagotowujemy.
2. Do zagotowanego mleka dosypujemy kasze jaglaną, którą wcześniej przepłukujemy nad sitkiem pod bieżącą wodą (najlepiej zimną)
3.Kasze jaglaną gotujemy ok. 5 min, a następnie dosypujemy kaszkę mannę - dokładnie mieszamy aby nie zrobiły się grudki.
4.Gdy kasza będzie już odpowiednio gęsta, dodamy cynamon i pokrojone wcześniej w kostkę jabłko - ponownie wszystko mieszamy.
5.Kaszę przekładamy do miseczki i dekorujemy wedle uznania :)

Smacznego!



20 komentarzy:

  1. Taka kaszka z miksem kasz z pewnością smakuje bardzo dobrze :)

    Owocnej nauki i dużo słońca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świetne!To na pewno musi byc pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowało mi to mleko ryżowe, ale owsiane było lepsze :) Nigdy nie jadłam połączenia dwóch kasz, ale fajnie wygląda :) I dobrze, że się impreza rodzinna udała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jakoś za owsianymi chyba nigdy nie będę :P

      Usuń
  4. Nie gotowałam nigdy tych kaszy jednocześnie i chyba nie zanosi się, aby miało to się zmienić, ale Twoje danie zapowiada się pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. W życiu nie pomieszałabym kasz. :P Wierzę, że jedzonko smacznie wyszło, ale u mnie by to nie przeszło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :D My za to lubimy łączyć jaglaną z komosą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za kaszą manną, ale jaglankę uwielbiam. Prosty i ciekawy pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby takie proste, a przepyszne :)

      Usuń
  8. Robię rzadko, ale uwielbiam niesamowicie manną. Pyszności :) Częściej jednak zdecydowanie króluje u mnie zwyczajna jaglanka. Chyba się zainspiruję Twoją propozycją :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zasmakuje! Niby takie proste, a przepyszne :)

      Usuń
  9. jej.. chyba ze 3 lata nie jadłam już kaszy manny :O
    Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jej w ogóle nie jadam, bo nie ma żadnych wartości odżywczych ;)jednak przyznać trzeba, że nadaje fajnej konsystencji. Zamiast niej używam białych płatków teff - efekt identyczny ;) a o niebo zdrowiej ;)

      Usuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.