niedziela, 5 marca 2017

Wegańska kasza manna z jabłkiem i cynamonem na mleku owsianym

Ciężki dzień się zapowiada, ale nie załamuję się i staram zrobić wszystko na 100% :) Muszę się psychicznie przygotować na wtorek, bo to będzie dla mnie niezłe wyzwanie! Mam nadzieję, że wszystko wypali i nie dam plamy.

Dawno nie jadłam kaszy manny, a że to bardzo smaczna kasza, to postanowiłam przygotować z nią wegański przepis! Kasza ta świetnie smakuje w towarzystwie kremowego mleka, a więc postawiłam na mleko owsiane Joya, które właśnie takie się okazało. Kremowe, lekko słodkie i nadające fajnej konsystencji kaszy - kto takich nie lubi? ;) Zdrowe, smacznie i energetycznie! Zapraszam do przepisu :)


Składniki/1 porcja/:
50 g kaszy manny (może być też kaszka manna orkiszowa)
200 ml mleka owsianego Joya
1 kwaśne jabłko
1 łyżeczka cynamonu
50 ml wody

W garnuszku zagotowujemy mleko owsiane z wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, dosypujemy naszą kaszkę mannę, energicznie mieszamy i zmniejszamy maksymalnie gaz. Gdy kasza będzie się powoli gotować, my przygotujemy sobie nasze jabłko z cynamonem. Jabłko myjemy, kroimy w kosteczkę i dokładnie zasypujemy naszym cynamonem. Troszeczkę je tak trzymamy, a by przegryzło się z przyprawą. Pamiętajmy o kaszce! Należy ją często mieszać aby się nie przypaliła. Gdy kaszka będzie już odpowiednio gęsta, dodajemy do niej nasze jabłko i mieszamy, aby połączyło się z kaszą. Całość zdejmujemy z gazu, przekładamy do miseczki i zajadamy.

Smacznego :)



25 komentarzy:

  1. mmrrr... muszę taką zrobić ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Dasz radę... jesteś pracowita, sumienna, dokładna ;) Uda się :) Powodzenia ♥

    Kaszę mannę jadłam za dzieciaka w prostej wersji na mleku, potem nigdy nie miałam na nią ochoty. Twoja kasza z pewnością zadowoli każdego wielbiciela kaszek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3
      Może teraz warto sobie odświeżyć jej smak?

      Usuń
    2. A jak tam Twoja poprawa co niedawno pisałaś? Już dostałaś wyniki? :)
      Jeśli tylko najdzie mnie na nią ochota to sobie przygotuje :D

      Usuń
    3. Jeszcze nie wiem ;) Czekam na wyniki.

      Usuń
  3. Mniam!Ja tez dawno nie jadłam kaszy mannej,muszę to zmienić! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mleko owsiane i kasze manna, wiec na pewno by mi smakowalo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak, to zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  5. Nie pamiętam już nawet kiedy jadłam kaszę mannę, ale Twój przepis bardzo zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może warto sobie przypomnieć jej smak? :)

      Usuń
  6. Kasza manna to zdecydowanie moja ulubina propozyjca śniadaniowa ^^. Szczególnie jeśli dodam do niej cynamon :), dlatego wypróbuję też i twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Kaszy manny nie lubię od małego. Dla mnie to zmora dzieciństwa :P Dla mnie lepsza owsianka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianki to mi średnio smakują :)

      Usuń
  8. Wygląda fajnie, ale kasza manna w moim jadłospisie by nie przeszła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny deser, którego nie jadłam od dzieciństwa;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taką manną możesz nas karmić <3
    Powodzenia życzymy dasz sobie świetnie radę :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne, pyszne danie :) Mniam! Kasza manna jest jak dla mnie ideałem. Zarówno na "zdrowy brzusio", jak i po prostu dla smaku. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam tradycyjną kaszkę na mleku - to mój smak dzieciństwa :D Ale Twoja prezentuje się też cudnie, muszę w końcu kupić mleko owsiane i wypróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! To bardzo ciekawe w smaku mleko :)

      Usuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.