niedziela, 2 kwietnia 2017

Bananowo-jabłkowo-orzechowa kasza kukurydziana na mleku owsianym

Witam w niedzielę! U mnie dziś pracowicie i z dużą ilością nauki, ale nie tracę humoru, bo wiem, że to tylko odbiera mi energię. Ostatnio czuję się bardzo energicznie i nie chcę tego pod żadnym pozorem tracić, o nie ;)

Pamiętacie ostatnie pyszności z użyciem mleka od Rice Dream? Była to cudownie kremowa jaglanka z jabłkiem i bananem w roli głównej, gotowana na mleku sojowym tej firmy. Bardzo podobało mi się to, że mleko było kremowe i spowodowało, że jaglanka zamieniła się w kremowe cudo!
Dziś coś innego, a mianowicie dawno nie jedzona przeze mnie kaszka kukurydziana. Bardzo ją lubię, ale jakoś jaglanka i płatki jaglane ciągle wygrywają :) Tą kaszkę ugotowałam na mleku owsianym firmy Rice Dream, o którym chciałabym Wam nieco powiedzieć. Zacznę od tego, że jest to zdecydowanie mleko do płatków śniadaniowych. Jest bardzo lejące, wręcz płynne jak woda i o delikatnie słodkim posmaku owsianki. Nie ukrywam, że mniej mi posmakowało, bo wolę kremowe mleka, ale to świetnie nadało się do zwykłych płatków. Kaszka wyszła na nim bardzo lejąca, ale to nie znaczy, że nie smaczna, ba, wyszła boska! I przepis na nią znajdziecie poniżej - zapraszam :)


Składniki/1 porcja/:
♥50 g kaszki kukurydzianej
♥200 ml mleka owsianego Rice Dream i 50 ml wody
♥1 średni banan
♥0,5 jabłka
♥1 czubata łyżeczka masła orzechowego z orzechów nerkowca
♥0,5 łyżeczki cynamonu

Banana obieramy i miażdżymy na papkę widelcem. Jabłko myjemy i kroimy na drobne kawałki.
Do rondelka wlewamy nasze mleko owsiane oraz wodę. Gdy mleko się zagotuje, wrzucamy do niego kaszkę i gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje, a następnie dodajemy masło z nerkowców oraz banana - ponownie mieszamy. Gdy kasza będzie już bardzo gęsta wsypujemy do niej jabłko, które należy wmieszać w kaszę, a następnie przełożyć ją do miseczki.
Smacznego! 



20 komentarzy:

  1. Cieszę się, że coraz częściej na Twoim blogu pojawiają się przepisy :) Dzisiejsza kaszka ma przepiękny kolorek - nie mogłą nie smakować ;)

    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakby zrezygnować z wody, to pewnie konsystencja byłaby gęstsza :D Bardzo lubię kaszkę kukurydzianą i manną, tylko w takiej gęstej wersji. A mleko owsiane jest chyba najlepszym z mlek roślinnych - właśnie ze względu na ten słodki smak <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, ale bałam się, że kasza się nie ugotuje ;)

      Usuń
  3. Jak ja kocham takie rzeczy. Z pewnością wypróbuję, bo coś czuję, że to może być hit **

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie przepadałam za kaszą kukurydzianą, zdecydowanie wole owsianki i jaglanki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również wolę kaszę jaglaną, ale czasami odmiana jest konieczna :)

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam kaszy kukurydzianej, ale Twoje danie zachęca do jej wypróbowania, tym bardziej że zawiera masło orzechowe :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj! Ma swój niepowtarzalny smak :)

      Usuń
  6. Nie słyszałam o takiej kaszce jeszcze, ale zachęciłaś mnie, aby sobie taką przygotować. Mam ochotę się przekonać czy mi zasmakuje ;)
    Pysznie wygląda.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie jej spróbuj! Jest bardzo fajna w smaku :)

      Usuń
  7. Ma wszystko to co smakuje mi najbardziej:):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo zachęcająco! ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubimy mleko owsiane i choć robimy je same to gotowy kartonik w zapasie na czarną godzinę warto mieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze samodzielnie mleka nie robiłam, ale chyba jestem zbyt leniwa :P

      Usuń
  10. U mnie również królują płatki jaglane , ale na zmianę z płatkami owsianymi :D próbowałam już kiedyś kaszki kukurydzianej ale średnio mi podeszła, gdybym przygotowała ją według Twojej wersji na pewno byłoby inaczej !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za owsianką średnio przepadam, ale płatki jaglane to sztosik :) Koniecznie spróbuj takiej wersji!

      Usuń
  11. Bardzo fajny pomysł :) Ja zakochałam się w mleku owsianym po tym, jak spróbowałam tego z Kauflandu (Take it veggie!). Od tej pory się uzależniłam :D wkurzam się tylko, kiedy idę do sklepu i akurat go nie ma. Na szczęście ostatnio uzupełnili braki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię mleka tej serii :) Fajnie, że Kaufland wprowadził tyle nowości ♥

      Usuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.