niedziela, 23 kwietnia 2017

Bananowo-orzechowa kasza jaglana na mleku kokosowym AMANDIN

Sobota zleciała bardzo szybko i już niestety muszę pożegnać się z wolnym :( Szkoda, że to co fajne, szybko się kończy i szybko trzeba wracać do szarej i burej rzeczywistości. Ten tydzień będzie zdecydowanie najcięższy ze wszystkich, bo codziennie mam po minimum 3 zaliczenia, ale nie mogę się poddawać! Uśmiech na twarz i działamy dalej :)

Chyba nie muszę Wam zdradzać, że jestem zakochana w kaszy jaglanej? Uwielbiam jej smak oraz to, że ma w sobie tyle wspaniałych właściwości! Jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, dla wegan, dla dzieci, ale i też dla osób dorosłych na diecie tradycyjnej :) Zawiera masę krzemionki, która świetnie wpływa na nasze włosy i paznokcie, które są atutem kobiet - nieprawdaż? ;) Taka jaglanka ugotowana na mleku kokosowym marki AMANDIN to kremowa poezja! Dawno nie piłam mleka, które byłoby tak bogate w smaku i niezwykle kremowe :) Gotowi na przepis? Zapraszam!


Składniki/1 porcja/:
50 g suchej kaszy jaglanej
1 spory banan
0,5 jabłka
1 czubata łyżka masła z orzechów nerkowca
200 ml mleka kokosowego AMANDIN
50 ml wody
szczypta cynamonu


1.Sucha kaszę przepłukujemy na sitku pod zimną wodą aby pozbyć się goryczki.
2.Do garnuszka wlewamy mleko z woda i doprowadzamy do wrzenia.
3.Kaszę wrzucamy do mleka, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu jej zgęstnienia.
4.Banana obieramy i jego większa połowę zgniatamy na papkę i mieszamy z odrobina cynamonu, a następnie papkę tą dodajemy do naszej gotującej się kaszy - mieszamy.
5.Do naszej kaszy dodajemy czubatą(!) łyżkę masła z orzechów nerkowca, gotujemy aż zupełnie się ono rozpuści.
6.Jabłko myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do już ugotowanej jaglanki aby tylko lekko zmiękło i pozostało nadal chrupiące.
7.Podajemy w towarzystwie większej ilości masła orzechowego i bananów ;)

Smacznego!




15 komentarzy:

  1. Rzeczywiście czas minął szybko ale rónwie szybko minie ten tydzień i będzie kolejny weekend. Poradzisz sobie ze wszystkim, z każdym wyzwaniem, tylko nie poddawaj się. Drzemie w Tobie dużo siły w szkole też sobie poradzisz. Wierzę w Ciebie, wierzy w Ciebie Twoja rodzina, przyjaciele i Ty uwierz. Uczysz się, przykładasz do nauki, tylko zbyt często pozwalasz by to stres wziął górę a ten nie zawsze pomaga a czasem wręcz przeszkadza. Głowa do góry - będzie dobrze. Nie ma takiej góry, której byś nie przeszła ;)


    A taka jaglanka jest świetna i swietnie dodaje energii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za te wspaniałe słowa <3

      Usuń
  2. Przypomniałaś mi ze muszę sobie znowu zrobic jaglanke,Uwiebiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to mleko i będę musiała je kupić przy najbliższej okazji :D A jaglanka mniam - zwłaszcza z dużą ilością masła orzechowego <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobną jaglankę, ale w wersji kremowej - pyszna była :)
    A połączenie banana i jabłka ostatnio często wykorzystuję w plackach i wczoraj np. dodałam do nich mleczko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo banan z jabłkiem to super combo :)

      Usuń
  5. Pyszne , chętnie zjadła bym zawartość tej miseczki -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I my szczerze lubimy jaglankę :D A dojrzałym bananem to same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, chętnie zjadłabym taką jagliankę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Masło z nerkowców? Mleko kokosowe? Na tak wyśmienite posiłki to powinna być przed północą cenzura! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna propozycja na kaszę jaglaną.
    Z bananami smakuje najsmaczniej według mnie.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.