niedziela, 30 kwietnia 2017

Migdałowa kasza jaglana na mleku ryżowym

Jak to w niedzielę bywa, każdy lubi zjeść sobie w ten dzień dobre śniadanie! Ja zawsze mam głowę pełną pomysł na wariacje kaszy jaglanej, dlatego też dziś kolejny pomysł na jej wykonanie :) W taka pogodę akurat będzie idealna, bo przecież kto nie chciałby zjeść cieplutkiej i otulającej miseczki pełnej słodkiej kaszy? ;) Ostatnio natknęłam się na mąkę migdałową i powiem Wam, że to świetny dodatek nie tylko do wypieków czy placków! Mąka ta znalazła się też w tej jaglance, ale po więcej tajemnic zapraszam do przepisu.

Tutaj wykorzystałam mleko ryżowe lekkie od Rice Dream. Na blogu znajdziecie jeszcze dwa przepisy z zastosowaniem ich produktów. To mleko jest już ostatnim jakie testowałam i nie pobiło tego sojowego ;) Mleko to jest bardzo płynne, leciutkie i delikatnie słodkie. Można wyczuć w nim słodki posmak ryżu, ale nie jest to jakiś nachalny smak. Pozostaję jednak przy tym, że preferuję mleka bardzo kremowe, które nadają konsystencji budyniowej. A Wy? ;) Tymczasem zapraszam do przepisu!


Składniki/1 porcja/:
50 g suchej kaszy jaglanej
1 łyżka mąki migdałowej
1 jabłko
250 ml mleka ryżowe Rice Dream
szczypta cynamonu

1.Suchą kaszę przepłukujemy na sitku pod zimną wodą aby pozbyć się goryczki.
2.Do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia.
3.Kaszę wrzucamy do mleka, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu jej lekkiego zgęstnienia.
4.Do naszej kaszy dodajemy łyżkę mąki migdałowej, gotujemy aż zupełnie kasza zgęstnieje.
5.Jabłko myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do już ugotowanej jaglanki aby tylko lekko zmiękło i pozostało nadal chrupiące.
6.Podajemy w towarzystwie smakowitych dodatków, ja osobiście polecam polać rozpuszczonym masłem migdałowym. To dopiero migdałowa rozpusta! ;)

Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Kasza jaglana... idealna a w takim połączeniu z pewnością smakuje wyjątkowo i dzień jest od razu weselszy :)

    Udanej majówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie sobie bardzo podobne :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, na pewno ryżowemu i owsianemu napojowi brakuje tej kremowości mleka. Sojowego nie piłam, więc ciężko mi to określić. Ale taka jaglanka musi być super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj sojowego ;) Jest baaardzo kremowe.

      Usuń
  4. Tak! Zdecydowanie mam ochotę na takie wspaniałe "danie" na śniadanie. Nawet się rymuje :D
    Proste, zdrowe i na pewno smakuje pysznie.
    Piszę się na porcyjkę z dokładką :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie się rymuje ;) Koniecznie taką zrób!

      Usuń
  5. A ja dzisiaj zaserwowałam sobie zwykłą owsianke z masłem orzechowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno wyszła pyszna, zwłaszcza z dodatkiem masła migdałowego na wierzchu, wygląda super :) Wczoraj na kolację jadłam podobną - jaglankę ugotowaną z jabłkiem i cynamonem (ale na sypko) i właśnie z masłem migdałowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na sypko nie lubię, ale każdy woli co innego ;)

      Usuń
  7. Na taką miseczkę pyszności zawsze mamy ochotę :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.