niedziela, 14 maja 2017

Płatki jaglane a'la Monte (wegańskie)

Witam w niedziele! Weekend oczywiście zleciał mi tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić wszystkiego, co sobie zaplanowałam. Najważniejsze, że ogarnęłam szkołę, treningi, bloga i oczywiście sprawy rodzinne. Dziś chyba znów zapowiada się seans filmowy, a ja je uwielbiam i już mam cudowne nastawienie na ten dzień! Jutro niestety będzie baaardzo ciężko, a we wtorek już totalnie paskudnie się zapowiada ale staram się robić dobrą minę do złej gry :) Mam nadzieję, że u Was pozytywnie?

Jak to w niedziele u mnie bywa...czas na przepis! Tym razem na moje ostatnie CUDOWNE, WSPANIAŁE i PRZEPYSZNE odkrycie, a mianowicie płatki jaglane a'la Monte! Za dzieciaka uwielbiałam ten deserek i często go zajadałam. Teraz niezbyt pamiętam jego smak, ale na 100% wiem, że miłośnicy tego deseru pokochają tą zdrowszą wersję jaglaną na mleku z orzechów macadamia. Pierwszy raz miałam styczność z takim mlekiem i już od pierwszego łyka się zakochałam! Mleko macadamia AMANDIN to poezja w płynie i nie żartuję ;) Teraz stawiam je na równi z moim ulubionym mlekiem z nerkowców! Koniecznie spróbujcie, a dostaniecie go w VEGEMARKET :)


Składniki /1 porcja/:
50 g płatków jaglanych
200 ml mleka macadamia AMANDIN
1 łyżka masła migdałowego
szczypta cynamonu
dowolny owoc (u mnie jabłko)
słodzidło (u mnie erytrytol)


1.Do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia.
2.Płatki jaglane wrzucamy do mleka, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu ich lekkiego zgęstnienia.
3.Do płatków dodajemy łyżkę masła migdałowego, erytrytol i cynamon - gotujemy aż zupełnie zgęstnieją, a masło migdałowe idealnie się rozpuści.
4.Jabłko myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do już ugotowanych aby lekko zmiękły i nadal zostało chrupiące.
5.Podajemy w towarzystwie smakowitych dodatków, ja osobiście polecam polać dodatkową porcją masła migdałowego lub pokruszyć jakieś orzeszki :)

Smacznego!


20 komentarzy:

  1. Cieszę się, że udało Ci sie wszystko pozałatwiać, ogarnąć. Życzę aby dzisiejszy wieczór był niezapomniany i pełen tego co najlepsze ;)

    Po tak smacznym jedzonku brzuszek syty a organizm pełen energii i zadowolenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, szczególnie po treningu :D Smakuje w tedy jeszcze lepiej!

      Usuń
    2. Tym bardziej jeśli to smak z dzieciństwa :D

      Usuń
  2. Takie trochę jednak nie monte brakuje kakao ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie racja...ale wierz mi, że smak bardzo zbliżony :)

      Usuń
  3. Apropo ciebie. Widać ze zmiana szkoły wpłynęła pozytywnie na ciebie . Zupełnie inny człowiek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otaczam się fajnymi ludźmi i jest super :) Dziękuję za miłe słowa!

      Usuń
  4. Ależ niedziela to jeszcze weekend, także ciesz się z tych chwil.
    Super to wygląda i smakuje zapewne :)
    Ja najczęściej jak decyduje się na taką miseczkę to też coś jaglanego w niej ląduje :D
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa kombinacja i na pewno pyszna :)
    Twój przepis przypomniał mi, że mam w zamrażarce zamrożone Monte (to niezdrowe :P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, no to będą lody z Monte :D

      Usuń
  6. Gdyby nie trzeba było robić tego samemu (:D), na pewno bym zjadła, bo smak... <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dosłownie 10 minut roboty leniuszku ;)

      Usuń
  7. Pycha! :) Uwielbiam mleko orzechowe
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie próbowałam tego mleka, ale jeśli jest tak kremowe jak same orzechy to wiem, że bym przepadła :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak słyszę Monte to dostaję ślinotoku ;p Przepis-cudo! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie :D Masło z migdałów i wiadomo, że musi być przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.