niedziela, 21 maja 2017

Piernikowe płatki jaglane na mleku owsianym czekoladowym AMANDIN

Witam, witam! Jak minęła Wam ta piękna sobota? U mnie wpadł trening, którego nie robiłam już od wtorku, rodzinny grill i dużo zabawy :) Dziś niestety trzeba zejść na ziemię i postawić na naukę, ale po wczorajszej sielance nawet to nie jest złe ;) Oczywiście wpadnie też trening, bo w poniedziałek będę mogła się z nim pożegnać :/

Ktoś ma smaka na piernika? Co prawda pogoda zachęca tylko do jedzenia lodów i chłodnych smoothie, ale przecież dobry piernik nie jest zły, a przynajmniej taki w postaci płatków jaglanych :) To była totalna improwizacja, ale niezwykle udana i MUSZĘ podzielić się z Wami tym przepisem! Płatki jaglane ostatnio często się pojawiają, bo je uwielbiam, a gotowane na kremowym i ultra czekoladowym mleku owsianym AMANDIN to już w ogóle wypas :) Powiem szczerze, że nie przepadam za mlekiem owsianym, ale to...to to czysta poezja! Zero wodnistości, kremowa konsystencja i ten smak...polecam zakupić :)

A teraz czas na przepis!


Składniki /1 porcja/:
50 g płatków jaglanych
200 ml mleka owsianego z kakao AMANDIN
1 łyżka masła migdałowego
1 łyżka powideł śliwowych
szczypta przyprawy do piernika
szczypta cynamonu
dowolny owoc (u mnie jabłko, ale można pominąć)



1.Do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia.
2.Płatki jaglane wrzucamy do mleka, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu ich lekkiego zgęstnienia.
3.Do płatków dodajemy łyżkę masła migdałowego,łyżkę powideł, przyprawę do piernika i cynamon - gotujemy aż zupełnie zgęstnieją, a masło migdałowe idealnie się rozpuści.
4.Jabłko myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do już ugotowanych aby lekko zmiękły i nadal zostało chrupiące.
5.Podajemy w towarzystwie smakowitych dodatków, ja osobiście polecam podać z dodatkową porcją powideł śliwowych lub pokruszyć jakieś korzenne ciasteczka :)

Smacznego!



19 komentarzy:

  1. Grillowałaś coś wegańskiego? Warzywka, tofu? ;)

    Udana i z pewnością smaczna Twoja improwizacja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ;) Niestety nie było nic dla mnie, ale liczyła się zabawa.

      Usuń
    2. Masz rację :) Ale może następnym razem coś przyszykuj :) Z pewnością miło zaskoczysz rodzinę :)

      Usuń
    3. To nie był grill u mnie ;)

      Usuń
    4. Rozumiem. Najważniejsze, ze spędziłaś czas w cudownym gronie :)

      Usuń
  2. Smakowało mi to mleko, choć kokosowe było lepsze :D Ale w połączeniu z nutą piernika musiały smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa kompozycja, ja ciągle jeszcze płatków jaglanych nie jadłam. Przyprawę do piernika dodałam kilka dni temu do owsianki :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za płatkami jaglanymi, ale takim mlekiem to bym nie pogardziła. :D
    Aż mam ochotę na grilla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to uwielbiam płatki jaglane, ale nie każdej firmy :)

      Usuń
  5. Lubię piernikowe klimaty. Cynamon, śliwki i powidła, które kojarzą mi się z dzieciństwem... Mmm :) Obecnie z pierniczkowych rzeczy jem tylko pierniczki, i to rzadko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz też rzadko po te smaki sięgam, ale ta opcja jednak powoduje, że nawet w upał chce mi się to cudo jeść :)

      Usuń
  6. Ja wczoraj też zaliczyłam trening- trampoliny z samego rana. Ale tak gorąca pogoda zdecydowanie nie służy aktywności fizycznej, cała grupa była totalnie bez sił :P Uwielbiam piernik i na pewno wypróbuję przepis, ale chyba dopiero jak się trochę ochłodzi, bo aktualnie nie mam na nic apetytu i jedyne co jestem w stanie przełknąć to lody i owoce :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trampoliny są super! Zazdroszczę :)

      Usuń
  7. Masło migdałowe, powidła śliwkowe i do tego smaki piernika <3 Bez dwóch zdań musi być mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do piernikowych smaków mam stosunek taki na dwa razy - raz mnie zachwycają, innym razem mniej, ale ufam, że te są super.
    Miseczka pyszności!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamiętam, że to mleko było mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.