poniedziałek, 13 listopada 2017

Proteinowe brownie z fasoli

Czy tylko mi te tygodnie uciekają jak szalone? ;) Sama już nie mogę się połapać z tym uciekającym czasem i nie wiem jakim cudem zaraz mamy grudzień! No, ale jak to się mówi - byle do świąt :)

Dziś mam dla Was przepis na coś, co ostatnio powaliło mnie na kolana i zdecydowanie uzależniłam się od tego dania. Jadłam je ostatnio nawet dwa razy dziennie, bo przepadłam za smakiem, a mianowicie...pokochałam brownie z fasoli! I to nie byle jakie, bo bez dodatku cukru, bezglutenowe i proteinowe :) Ktoś chętny? ;) Zapraszam na przepis!


Składniki /1 porcja/:
240 g czerwonej fasoli z puszki
30 g odżywki białkowej z kakao
erytrol lub inny słodzik wedle uznania
proszek do pieczenia
1 białko jaja


1.Fasole bardzo dokładnie przepłukujemy pod zimna wodą.
2.Do garnuszka lub miski przekładamy naszą fasolę, dosypujemy mąkę, odżywkę białkową, białko jaja, mąkę, proszek do pieczenia i słodzik, a następnie blendujemy na gładką masę bez żadnych grudek.
3.Do naszej masy dodajemy słonecznik i delikatnie mieszamy.
4. Do silikonowych foremek wykładamy masę, a następnie pieczemy w piekarniku ok. 35 minut przy 170 stopniach. Nasze brownie może się piec dłużej lub krócej, a więc należ często sprawdzać stan patyczkiem!
5. Po upieczeniu czekamy jak wystygnie, a następnie wkładamy do lodówki, bo po nocy spędzonej w lodówce smakuje jeszcze lepiej :)

Smacznego!



23 komentarze:

  1. Nim się obejrzysz a będą Święta... z takimi przysmakami czas również mija szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie jadłam, ale skusze się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tygodnie uciekają mi jak szalone, a jeszcze bardziej zmykają weekendy.
    To proteinowe brownie bardzo mi się podoba.
    Świetnie musi smakować. Rewelacja.
    Takie pyszności bardzo lubię... od zawsze!
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety weekendy uciekają najszybciej :(

      Usuń
  4. Czerwona fasola to bardzo użyteczny strączek :) Dawno nie używałam go w wypiekach, ale chyba będę musiała to zmienić. Pysznie prezentuje się Twoje brownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Czekam na Twoje wypieki :)

      Usuń
  5. Jak będziesz miała kiedyś więcej czasu to zachęcamy do ugotowania osobiście fasoli i zrobienia ciasta :D A najlepiej kupić białą typu Jaś i po ugotowaniu ją obrać. Ciasto wychodzi tak mega delikatne, puchate i jest po prostu genialne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. a myślałam że Ty jajek nie jesz? żeś weganka..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem i nie będę. Był nawet o tym osobny post ;)

      Usuń
  7. Robiłam kiedyś czekoladowe ciasto z fasoli i było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też kocham wypieki fasolowe, niedługo zrobię 😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Próbowałam rożnych wersji brownie a tego z fasolą jeszcze nie i zastanawiam się dlaczego tak długo z tym zwlekałam :P
    No nic, biegnę po fasolę! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co zwlekać, bo jest pyszne :)

      Usuń
  10. Mój narzeczony bardzo często je robi ;)
    Z wielką chęcią obserwuję i zapraszam do siebie :
    https://kobiecomania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam, jest super pożywne, z chęcią wzięłabym od Ciebie choć jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki deser to ja bym sobie teraz zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochamy brownie, dlatego chętnie wypróbujemy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Raz w życiu robiłam fasolowe brownie i było przepyszne, uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.