poniedziałek, 11 czerwca 2018

Daktynella

Nutella to rzecz, która chyba rozpoznaje każdy na świecie. Kultowy słodycz z dzieciństwa, który reklamowany jest jako idealna propozycja na śniadanie. Nie da się ukryć, że jest pyszna, ale ze zdrowym i zbilansowanym śniadaniem ma niewiele wspólnego i należy traktować ją jako słodycz. Nutella bowiem ma w sobie masę cukru i tłuszczu, a właśnie te składniki sprawiają, że jest taka smakowita ;) Nasz mózg bardzo lubi to połączenie, a więc kojarzy ten czekoladowo-orzechowy krem z czymś przepysznym i wręcz uzależniającym :D Nie będę ukrywać...ja również uwielbiam Nutellę, ale w większych ilościach jest dla mnie zbyt zamulająca i zdecydowanie należę do drużyny masła orzechowego #teampeanutbutter ;) Ostatnio jednak stworzyłam coś, co miało być a'la Nutellą, ale moim skromnym zdaniem jest o wiele lepsze! Mowa tu o kremie z daktyli, wegańskim, który posmakował całej rodzince, a nie zawiera w sobie białego cukru :) Chcecie przepis? Zapraszam! :)


Przepis /na 2 małe słoiki/:

3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki pasty tahini
szczypta soli i cynamonu

1. Do miski przełożyć daktyle i zalać je wrzątkiem. Pozostawić pod przykryciem na jakąś godzinkę.
2. Daktyle dokładnie odsączyć, dodać do nich kakao, syrop klonowy, pastę tahini oraz szczyptę soli i cynamonu.
3. Całość dokładnie zblendować na gładką masę.
4. Przełożyć do czystych słoiczków i trzymać w lodówce(!) do ok. tygodnia.


Smacznego!


23 komentarze:

  1. Takie pyszności pokazujesz, że aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba kusić ;) Dobrze, że zdrowe!

      Usuń
  2. Robiłam podobną mieszaninę, ale z masłem orzechowym zamiast tahini, wyszła przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wątpię :) Trzeba będzie spróbować i z masłem orzechowym.

      Usuń
  3. Wow ! To jest coś! Zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam ale słyszałam wiele dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj :)

      Usuń
    2. Z pewnością warto :)

      Miałam już wcześniej zapytać. Jakiś czas temu w Twoim jadłospisie pojawiło się maslo orzechowe o smaku karmelu. Co to za masło? Zainteresowałaś mnie :)

      Usuń
    3. To takie masło ze słodzikiem, a więc raczej nie Twoje klimaty :)

      Usuń
  5. Mniam, jadłam kiedyś jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam podobny kremik, właśnie na bazie daktyli i wychodzi przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłyśmy takiego kremu z dodatkiem tahini :) Zawsze to było masło orzechowe :D Musimy koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Ta sezamowa nuta jest bardzo ciekawym dodatkiem :)

      Usuń
  8. Wow ale ona musi być pyszna <3 Ja nutellopodobne coś robiłam z awokado, banana i kakao, ale ta z daktyli to musi być też sztos <3 Wygląda ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z awokado mi nie posmakowało, ale to jest sztos ;)

      Usuń
  9. takie słodycze to mnie przekonują :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.