poniedziałek, 8 października 2018

Wegańskie bananowo-orzechowe placuszki z karobem i siemieniem lnianym

Placuszki to idealna opcja do zabrania ze sobą w lunchbox! Ja osobiście w drogę zawsze robię jakieś placki, bo łatwo się je przechowuje w pudełku i łatwo można je zjeść nawet gdy nie mamy w danej sytuacji sztućcy - wystarczy wziąć w łapki i viol'a! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na wegańskie placuszki, które dzięki aromatowi na bazie stevii od Vivio są słodziutkie bez zbędnego i szkodliwego cukru! Nie dość, że ten aromat dodaje słodyczy to i jeszcze cudowny orzechowy posmak, który ja osobiście uwielbiam :) Orzechami nigdy nie pogardzę, a w zestawieniu z karobem mamy wręcz placki o smaku Nutelli! Kto chętny? Zapraszam po przepis ;)


Przepis /(1 porcja)/:

2 małe banany lub 1 duży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g siemienia lnianego
1 solidna łyżka karobu
woda do odpowiedniej konsystencji (najlepiej gazowana)

1. Banana/ny umieszczamy w misce, a następnie zgniatamy na papkę. Dosypujemy siemię lniane i odstawiamy na 15 minut.
2. Po 15 minutach dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia, aromat, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy. Dolewamy wody do odpowiedniej konsystencji (musi ona przypominać jogurt albo gęstą śmietanę).
3. Patelnie dobrze rozgrzewamy, a następnie smażymy na małym ogniu placuszki z dwóch stron.


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Takie placuszki o każdej porze smakują wyjątkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich placuszków jeszcze nie jadłam, ale wyglądają tak pysznie, że bardzo chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z karobem na pewno świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow nigdy nie jadłam placków z karobem, ale jeśli rzeczywiście o smaku nutelli to biorę w ciemno <3 Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy placuszki na bananach :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.