sobota, 28 czerwca 2014

Śniadanie nr 237 - Nie zawsze chce Ci się włączyć ten piekarnik, co?

Miałam ochotę na sernik, na pyszny sernik z chrupiąca skórką, a puszystym i miękkim środkiem.
Wiecie co? Jakoś tak  nie chciało mi się włączyć piekarnika, nie chciało mi się czekać...chciałam je już, teraz natychmiast!
Postawiłam na serniczki z patelni ;) Dawno ich tu nie było.


U Was też takie gwałtowne zmiany w pogodzie? Raz grad, deszcz, słońce i ukrop. Co jest grane? Mam nadzieję, że tak nie będzie jutro! Otóż jadę jutro do Częstochowy na rodzinną wycieczkę, nie wiem czy się pojawię. Jedziemy bardzo wcześnie i śniadanie biorę na wynos, może uda mi się wstawić fotkę prowiantu heh :)

Śmietankowe serniczki z patelni z winogronem 


I niech mi ktoś powie, że z chudego twarogu są najlepsze! Pff...nie ma to jak taki tłusty, nic się nie rozwala, wszystko ma piękną konsystencję, a ten smak...pycha!




30 komentarzy:

  1. Grrr... Nigdy mi nie wychodziły, nigdy!
    Miłego wyjazdu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko półtłusty <3 no lepszy może być tylko wiejski ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. kurczę, serniczków dawno u mnie nie było!
    też zawsze je robię gdy nie chce mi się czekać :D
    udanej wycieczki w takim razie :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie im się "upiekło" :) Baw się dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie mogę jeść pelnotlustego nabialu więc dla mnie najlepsze są z chudego twarogu ale każdy ma swoje ulubione :)
    Udanego wyjazdu ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne, ja też nie zajadam twarogu, ale w niczym to nie przeszkadza, żeby porwać przepis i sobie go dopasować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. twaróg to najbardziej lubię sernikowy z wiaderka. kremowy, wspaniały ;)
    serniczków dawno nie robiłam, bo jakoś mi nie posmakowały. poszukam lepszego przepisu, polecasz jakiś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zamiast części mąki dać trochę kaszy manny ;) Ja daję 3 łyżki mąki i 2 manny na 200 g twarogu :)

      Usuń
  8. Też nie przepadam za tym chudym, masz rację.Pyszne sniadanko :) U mnie dokladnie takie same zmiany pogody .

    OdpowiedzUsuń
  9. śnadanko, aż zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł z tymi mini serniczkami z patelni! Muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. w sumie w naszym wieku bez doświadczenia każda praca jest ciężka, bo mamy najgorsze roboty..

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zawsze robię z półtłustego albo z ricottą. To jest pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uroczo wyglądają te serniczki!; )
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja nigdy jeszcze nie robiłam serniczków z patelni :)
    Tak, ta pogoda jest okropna...

    OdpowiedzUsuń
  15. jaki dokładnie przepis? bo mi nigdy nie wyszły takie serniczki, a Twoje piękne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/2014/02/sniadanie-nr-112-walentynkowy-debiut-i.html

      Proszę :)

      Usuń
  16. a ja upiekłam duuuuuuuużo serników i serniczków a tych z patelni jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. o mniam! :) Tak, tak-nie ma się co ograniczać <3
    U mnie strasznie wieje, ale bez gradu.. :D
    Współczuję, ale wycieczki życzę udanej!

    OdpowiedzUsuń
  18. a da się zrobić takie serniczki w wersji wegańskiej, tzn. z tofu?

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam serniczki z patelni! :3
    Pogoda sobie żarty z nas stroi chyba ;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiego przepisu to ja nie znam.... Ale dziś robiłam sernik z piekarnika :) Jestem w temacie serowym :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ja robię z chudego i wszystko jest ok ;) ale zawsze go dobrze mielę przed, może to klucz do sukcesu ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mi one nie wychodziły ani z chudego ani z tłustego.. ;d

    OdpowiedzUsuń
  23. oj, czasami się bardzo nie chce go włączać. szczególnie latem, gdy w mieszkaniu i tak jest już wystarczająco gorąco :D a pomysł na śmietankowe serniczki - super!

    OdpowiedzUsuń
  24. ale świetne te serniczki!

    OdpowiedzUsuń
  25. Odnośnie tytułu- nie zawsze chce się włączyc piekarnik.Może spróbujesz więc ciasteczek z PATELNI? Przepis banalny, ale hm czy zasmakuje?? To zalezy od preferencji kubkow smakowych :D
    Przepis:
    - 2szk. mąki
    - 1/2 szkl cukru
    - 1 łyzeczka proszku do pieczenia
    - 2 jajka
    - 125g margaryny (lub 1/2 szkl oleju)
    Wykonanie:
    Wszyst­kie skład­niki dokład­nie łączymy i wyra­biamy na stol­nicy na dość zbite cia­sto. W razie potrzeby pod­sy­pu­jemy mąką. Roz­wał­ko­wu­jemy na gru­bość ok. 0,5 cm i wykra­wamy z niego nie­wiel­kie krążki, które sma­żymy na roz­grza­nej patelni (bez tłusz­czu i bez przy­kry­cia) po kilka minut z każ­dej strony.do zarumienienia, Nadia

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.