czwartek, 22 października 2015

Najlepsza na świecie granola dyniowa

Niemiecki jakoś poszedł, mam nadzieję, że 3 będzie :( Pytałam się o poprawę, ale cytuję :
''Kartkówek NIE poprawiamy, ile mam powtarzać?!''
Cóż, liczę na cud...
3 godziny spania...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dziś bez recenzji, a z przepisem, na najlepszą na świecie granolę dyniową! Lubicie dynię? Bo ja jestem w niej absolutnie zakochana! To warzywo to istny fenomen, na słodko i na słono :)
Obecnie piekarnik chodzi u mnie non stop i robi się pieczona dynia na obiad lub puree, które wyjadam niczym jogurt, prosto z miseczki! Nie dość, że granola ma cudowny kolor to jeszcze pyszne bakalie w sobie, prosto od SKWORCU.

Narobiłam smaka? Zapraszam!

Składniki:
♥2 szklanki płatków owsianych
♥5 łyżek cynamonowego puree z dyni
♥3 łyżki pestek słonecznika
♥10 korzennych ciasteczek

Płatki owsiane łączymy z pestkami słonecznika, orzechami włoskimi (wcześniej pokruszonymi) i puree z dyni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nią wykładamy mieszankę płatków.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni na funkcji termoobieg (180 stopni na góra-dół) i wkładamy do niego naszą granolę. Pieczemy ok. 15-20 min, od czasu do czasu mieszając. 
Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

Gdy granola będzie już zimna, dodajemy do niej pozostałe bakalie i pokruszone ciastka.
Zamykamy w szczelnym opakowaniu i zostawiamy sobie na serię pysznych, jesiennych śniadań ;)

Smacznego!



36 komentarzy:

  1. Faktycznie wygląda przepysznie i bardzo chrupiąco ;)
    U nas też nie można było poprawiać kartkówek :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Granoli nie jadam, ale też dynię uwielbiam. ;)
    Dziś albo jutro będę piekła korzenny chlebek dyniowy, może mi coś tam wyjdzie ciekawego.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! granola pycha! dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe granole sa najlepsze a Ty robisz je po mistrzowsku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kochaniu dyni nie musisz nam mówić, bo jesteśmy jej wiernymi fankami i za taką granolę można dać się pokroić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile ja bym dała za śniadanko z taką granolą... muszę wreszcie się przestać lenić i sama sobie taką przyrządzić! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nigdy nie jadłam dyni (pomijając pestki, za którymi nie przepadam). Granola i tak nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga! Na co czekasz? Koniecznie zrób sobie pieczoną <3

      Usuń
    2. Ok, ale najpierw Ty zjesz pieczonego świniaka ;>

      Usuń
  8. Zamiast recenzji to i ja bym chciała taką granolę, ale nie mam jej gdzie zrobić >.< Może mnie przygarniesz na szklaneczkę? :) Dynię mogę nawet własną przywieźć tylko mi z niej zrób to cudo :D Co do niemca, współczuję, byłam mega szczęściarą, że nigdy nie musiałam się go uczyć :) Ale wierzę w Cb :) Ja na pierwszym roku codziennie spałam po ok 3 godziny/ 4 a czasami wcale... Sama teraz nie wierzę jak funkcjonowałam w tamtym czasie... Trzymaj się :* :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniała! też muszę się tak rozpieścić! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam naprawdę pięknie wygląda, a ciasteczka to jakie?

    OdpowiedzUsuń
  11. Granola rzeczywiście najlepsza na świecie, pychota :* <3

    Dlaczego spałaś tylko 3h, coś się stało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :*
      Nie umiałam się wyrobić z nauką na chemię...:/

      Usuń
  12. ojej, takiej granoli jeszcze nie jadłam, pewnie była nieziemska!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaintrygował mnie dodatek tych ciasteczek ^^
    Niemieckim się nie przejmuj, to tylko kartkówka, byleby sprawdzian (i kolejne kartkówki) poszedł Ci lepiej :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda genialnie ta granola! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda pysznie, muszę zrobić coś pysznego z dyni :D

    OdpowiedzUsuń
  16. O rany! Genialne połączenie składników, aż ślinka mi cienkie na samą myśl... :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj tak, dyniowa granola to poezja :)
    Aż mnie ciarki przeszły na samo wspomnienie lekcji niemieckiego w liceum...

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniała granola, ja też zabieram się do zrobienia granola dniowej 😊

    OdpowiedzUsuń
  19. Sezon na dynię w pełni więc na pewno skorzystam z przepisu ;-)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.