piątek, 1 grudnia 2017

Proteinowe blondie z fasoli

Dziś zaczynamy grudzień! A co to oznacza? Że dziś są moje imieniny! Dostałam już cudowny prezent od moich rodziców i od razu idzie się do szkoły z wielkim uśmiechem na twarzy :) Oni to mnie jednak znają w 100%, bo zawsze trafiają z prezentami i wiedzą jak sprawić mi przyjemność i osłodzić mi trudne dni. Dodatkowo dziś startujemy z kalendarzem adwentowym! Wy macie? U mnie od zawsze była tradycja kalendarzy adwentowych i nie wyobrażam sobie odliczania do świąt bez takiego :)

Skoro dziś mam imieniny to może wypadałoby zjeść jakieś ciasto? :) Dziś mam dla Was przepis na proteinowe fasolowe blondie! Czyli jasną wersję kultowego brownie, które już na blogu się pojawiło :) Jeśli jesteście ciekawi jak zrobić wersję brownie to zapraszam tutaj, a teraz czas na wersję white!



Składniki /1 porcja/:
240 g białej fasoli z puszki
30 g odżywki białkowej bez kakao (ja uwzyłam o smaku solonej pistacji)
erytrol lub inny słodzik wedle uznania
proszek do pieczenia
1 białko jaja

1.Fasole bardzo dokładnie przepłukujemy pod zimna wodą.
2.Do garnuszka lub miski przekładamy naszą fasolę, dosypujemy mąkę, odżywkę białkową, białko jaja, proszek do pieczenia i słodzik, a następnie blendujemy na gładką masę bez żadnych grudek.
4. Do silikonowych foremek wykładamy masę, a następnie pieczemy w piekarniku ok. 35 minut przy 170 stopniach. Nasze blondie może się piec dłużej lub krócej, a więc należ często sprawdzać stan patyczkiem!
5. Po upieczeniu czekamy jak wystygnie, a następnie wkładamy do lodówki, bo po nocy spędzonej w lodówce smakuje jeszcze lepiej :)

Smacznego!



26 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego :) Dużo zdrowia, pomyślności, spełnienia marzeń i jak najmniej nerwów :) Niech matury pójdą Ci tak abyś była z nich zadowolona a potem mogłą iść na wymarzone studia. Wszystkiego dobrego Natalko :) :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego w dniu Twojego święta :) Biała wersja bardzo mi się podoba. Porywam jedną babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego z okazji imienin - zdrowia, szczęścia i dużo sukcesów w szkole :) Moi rodzice boją mi się cokolwiek kupić, więc sama muszę wybierać sobie od nich prezenty, jak nie chcę pieniędzy ;/ A co do kalendarza adwentowego to nie mam, ale będziemy z siostrą robić kalendarz dla niej, aby poczuć magię świąt - dzisiaj po południu :D Do tego ona kupiła też kalendarz z Milki.
    A blondie zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* Samodzielnie robiony kalendarz to musi być coś!

      Usuń
  5. Wszystkiego najlepszego z okazji imienin! Co ciekawego dostałaś od rodziców? :)

    Blondie jeszcze nie próbowałam, ale na pewno baaaardzo by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego naj najsłodszego z okazji imienin :*
    To to dobrze, bo zaraz Mikołajki a potem Wigilia i znów prezenty xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na wykorzystanie zwyczajnej fasoli z puszki :) Jadłam ciasta z fasoli nie raz i wiem, że smakuję wybornie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo, taka wersja blondie musi być super :) Ja robiłam ciasto fasolowe, ale z karobem. Wszystkiego najlepszego z okazji imienin! :* Ja kalendarza adwentowego nie mam, ale jakoś przeżyję i bez niego :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo! To musi być naprawdę wspaniały smak.
    Chętnie wypróbuję niebawem.
    Super! Wygląda kusząco. Blondie już kiedyś robiłam, ale zwyczajne.
    Pozdrawiam weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie jadłam ciasta z fasolą - jakoś nie mogę się przekonać do tego wynalazku;)

    OdpowiedzUsuń
  11. spóźnione ale szczere życzenia przyjmij ode mnie:) i porywam kilka ciastek

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak byłam mała mama zawsze sama przygotowywała mi kalendarz adwentowy z różnymi słodyczami :). Jestem ciekawa smaku tego blondie :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię zdrowe słodycze ❤💟

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkiego najlepszego! :) a takie zdrowe słodycze bardzo chętnie zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Spóźnione wszystkiego najlepszego!
    Ja tez mam kalendarz adwentowy, a te pyszności chętnie bym zjadła <3

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.