poniedziałek, 12 listopada 2018

Wegańska rozgrzewająca zupa pomidorowa z pieczarkami

Witam się z Wami w ten cudowny poniedziałek :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na cudowną zupę pomidorową, którą jadam teraz bardzo często. Jest to idealna jesienno-zimowa propozycja na rozgrzewający obiad czy kolację :) Ja nigdy nie należałam do osób które zupy lubią, ale ta tutaj zmieniła to i teraz kombinuję z tym daniem ile wlezie! Niby zupa to taka ''woda'', ale jak dobrze się ją ulepszy to można się nią nieźle najeść! Jesteście ciekawi mojej wariacji na temat pomidorowej?  Szukacie alternatywy dla pomidorowej z rosołu z wczoraj? :D Jeśli tak to zapraszam po przepis!



Przepis /(1 porcja)/:

1 puszka pomidorów krojonych
200 gramów pieczarek
1 średnia cukinia
1 czubata łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka curry
Pieprz do smaku wedle uznania


1. Do garnuszka przelewamy nasze pomidory z puszki, dodajemy płatki drożdżowe i pozostałe przyprawy - mieszamy.
2. Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki (a jeśli macie mini pieczarki to można pominąć ich krojenie). To samo robimy z cukinią. Ja lubię dosyć spore kawałki warzyw, a więc kroję je niedbale bo lepiej jak jest coś do gryzienia.
3. Garnuszek z pomidorami stawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pieczarki i zmniejszamy ogień. Gotujemy mieszając co jakiś czas jakieś 15 minut - tak żeby pieczarki się ugotowały i lekko zmięły.
4. Następnie dodajemy naszą cukinię i całość gotujemy kolejne 15 minut aby nasza cukinia również zmiękła i puściła trochę wody.
5. Zupkę przelewamy do miski i podajemy z czarnym sezamem.


Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Ostatnio mam ochotę na zupy. Wcześniej kapuśniak z soczewicą, teraz jarzynowa gorchówka... chce się rozgrzewającej zupy :) Twoja po składnikach zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, na jesienne chłody idealna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej jeszcze nie jadłam, ale bardzo apetycznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My ostatnio mamy fazę właśnie na zupę pomidorową :) Ale z pieczarkami jej jeszcze nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie byłam fanką pomidorowej i zup generalnie, ale taką to bym zjadła z chęcią ❤️ cukinia, pieczarki muszą fajnie w niej wypadać :) a akurat też zalega mi czarny sezam w szafce :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj super się komponują! Niby takie banalne, ale jednak nie do końca ;)

      Usuń
  6. Mogę trochę pomysł na curry ściągnąć i jakby co oznaczyć Cię na instragramie?

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz cieszy więc bądź miły i jeśli Ci się spodoba - skomentuj ! :)
Dziękuję.